28
Nov
5 vigtige facts om din pensionsopsparing

Hvis du skal have skattemæssigt fradrag for din pension i 2019, skal den indbetales inden den 31. december.

En pensionsopsparing er dog ikke kun et spørgsmål om at spare skat, men skal sikre din alderdom og kan lette et eventuelt generationsskifte.

Herunder har vi samlet 5 facts om din pensionsopsparing, som det kan være godt at kende til:

  1. Du får fradrag i din personlige indkomst for det, du indbetaler til din pensionsopsparing.
  2. Din pension beskattes som personlig indkomst ved udbetalingen.
  3. Når du skal have udbetalt din pensionsopsparing, kan det påvirke folkepensionen.
  4. Din pensionsordning er kreditorbeskyttet, hvilket betyder, at en kreditor ikke kan gøre krav på din pension, selvom du skylder penge væk.
  5. Banker bryder sig generelt ikke om pensionsopsparinger, hvis der ikke er positiv konsolidering i din virksomhed.

 

Hvilke pensionsordninger findes der?
Der findes tre typer pensionsordninger:

  • Ratepension: Fra du går på pension, udbetales pensionen i rater over mindst 10 år og maksimalt i 30 år. Mange har en indbygget ratepension sammen med for eksempel en invaliditetsforsikring. Der er en beløbsgrænse for, hvor meget du kan indbetale om året med fradrag – i 2019 er grænsen 55.900 kr. Hvis du har andre pensionsordninger ved siden af, tæller de med under denne grænse.
  • Livrenter: Pensionen udbetales som lige store løbende ydelser, fra du går på pension, til du dør. En livrente kræver nøje overvejelse ved oprettelsen i forhold til, hvad aftalen skal være ved dødsfald, efter udbetalingen af pensionen er begyndt. Som udgangspunkt giver livrente en livsvarig pension, uanset om du lever ét eller 30 år, efter udbetalingen er begyndt.
  • Aldersopsparing: Pensionen udbetales som udgangspunkt ad én omgang og senest 20 år efter, at du er gået på pension. Frem til fem år før, du når folkepensionsalderen, er der et indbetalingsloft på 5.300 kr. om året (2020-sats), og derfor kan en aldersopsparing som udgangspunkt ikke stå alene. Aldersopsparing giver ikke fradrag i indkomsten.

 

Selvstændige landmænd har mulighed for at vælge 30 %-ordningen, som er en livrente.

Med 30 %-ordningen kan du årligt indskyde op til 30 % af virksomhedens overskud på din pensionsopsparing og få fuldt skattefradrag for beløbet. Du kan også indskyde større beløb, men du får kun fradrag for de 30 %. Indskyder du mere end 30 % af virksomhedens overskud ét år, kan det overskydende beløb dog fradrages det efterfølgende år, såfremt du indskyder under 30 % her.

Spørgsmål?
Hvis du har overvejelser om pensionsopsparing, du gerne vil drøfte, bør du kontakte din økonomikonsulent snarest.