10
Dec
Brændeafgiften er taget af bordet

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har netop taget brændeafgiften af bordet på ubestemt tid. En klog og nødvendig beslutning, lyder det fra Landbrug & Fødevarer, som siden energiforliget i fjor har arbejdet målrettet på at få fjernet afgiften.

Brænde

– Det er klogt af skatteministeren, at han nu tager den voldsomme kritik af brændeafgiften til efterretning og piller den af bordet på ubestemt tid. Jeg tror, det er på tide, at vi erkender, at det er vanskeligt at opfinde nye skatter og afgifter, uden at de skaber unødigt bureaukrati og hæmmer virksomhedernes vækstmuligheder, siger Landbrug & Fødevarers administrerende direktør Søren Gade.

Efter nytår skal et embedsmandsudvalg analysere afgifter og tilskud i energisystemet, og ifølge Landbrug & Fødevarer bør fokus rettes på, hvordan der sikres en mere bæredygtig finansiering af den grønne omstilling.

Brændeafgiften er ikke en hensigtsmæssig konstruktion, men vil tværtimod skabe øget grænsehandel, administrativt bøvl for både borgere, virksomheder og myndigheder og slet ikke skabe det provenu, som lovforslaget ellers lagde op til.

– Det sidste år har både borgere, erhvervsorganisationer og erhvervslivet plus en håndfuld tvivlende politikere agiteret for, at regeringen tog brændeafgiften op til grundig revision. Derfor er det nu utrolig positivt at se, at politikerne er modtagelige for konstruktiv kritik, og at de piller brændeafgiften af bordet på ubestemt tid, siger Søren Gade.

Kig på havmølleområdet
Hvis regeringen skal finde finansiering til at pille brændeafgiften definitivt af bordet, er ambitionerne på havmølleområdet et oplagt sted at kigge, mener Landbrug & Fødevarer.

– Hvis regeringen udsætter udbygningen af deres havvindmølleparker, kan de i første omgang spare en milliard. Konkurrenceevnehensyn og vækst skal helt anderledes seriøst tænkes sammen med den grønne omstilling. Det nuværende PSO-system er ikke indrettet til at tage de nødvendige hensyn både til konkurrenceevne og finansieringen af vedvarende energi. Det er vigtigt, at det kommer på plads, før vi fortsætter udbygningen med dyre havvindmølleparker, siger Søren Gade.