12
Mar
Er du god nok til at købe en ejendom i frihandel?

Af virksomhedsrådgiver Carsten Hansen

Står du og drømmer om at blive virksomhedsejer? Men er der ikke en ejendom i din familie, som du kan – eller vil – overtage?

Så bør du sætte dig ind i ”spillereglerne” på det frie marked. Det kan godt lade sig gøre at få lov til at låne penge, men det er ikke noget, du kommer sovende til.

Hvor meget skal du betale for ejendommen?
Gennemsnitsalderen blandt etablerede landmænd er høj, og mange landbrugsvirksomheder står derfor over for et ejerskifte de kommende år. Det burde betyde, at ejendommene skulle falde i pris. Men det er ikke tilfældet, for mange ejere forpagter jorden ud, mens de venter og håber på, at ejendomsmarkedet bliver bedre. Jo større efterspørgsel på jord i området, jo højere kan du derfor forvente, at prisen på ejendommen vil være.

Det er den ældre generation, der har det sidste ord at skulle have sagt, når en ejendom skal handles. På den anden side vil ejeren typisk gerne have solgt sin ejendom og kan ikke vide, hvornår ejendomsmarkedet bliver bedre. Så en handel kræver kompromiser fra begge sider.

Hvordan får du lov at låne penge?
Det er ikke noget nyt, at det er svært at etablere sig på det frie marked. I takt med at værdien på fast ejendom gennem de seneste år er faldet, er det til gengæld blevet sværere at hente finansiering.

Bankerne og kreditforeningerne vil i bund og grund kun låne dig penge, hvis de tror på, at de får dem igen. Og det er der jo ikke noget at sige til. Modsat tidligere er konjunkturen i dag på 0, og som virksomhedsejer måles du derfor udelukkende på afkast.

Når du vil låne penge, er det altafgørende, at du kan vinde långivers tillid. Jo mere tillid, långiver har til dig, jo lavere krav til egenfinansieringen – så simpelt er det. Men hvad skal der til, for at långiver har tillid til dig?

En god øvelse er at forestille dig, at du selv skulle låne 25 millioner kroner ud. Hvad ville du så forvente af ham, du lånte pengene ud til – og hvad skulle der til, for at du ville sige ja?

Først og fremmest skal du have en forretningsplan. Læg den, før du finder en ejendom, du gerne vil investere i. På den måde finder du en virksomhed, der passer til forretningsplanen, og ikke omvendt.

Jeg anbefaler også, at du udnytter mulighederne for at lade potentielle långivere lære dig at kende. Deltag fx i bankernes og kreditforeningernes etableringsmøder.

Din personlige økonomi har også noget at skulle have sagt. Ikke, fordi en opsparing rækker langt, når du skal købe en virksomhed, men fordi det sender et positivt signal til långiver, hvis du er fornuftig – og det omvendte, hvis din personlige økonomi sejler …

CV’et skal der også arbejdes på mange år i forvejen – for jo bedre erfaring, jo større er chancen for, at du får succes som virksomhedsejer. Sørg for at være veluddannet og have erfaring med ledelse. Vil du gerne købe en ejendom med husdyrproduktion, er det en stor fordel, hvis du har været ansat på udenlandske gårde i lederstillinger, for det viser, at du kan håndtere større medarbejderskarer. Et pejlemærke er, at hvis du vil købe en større produktionsejendom, så skal du have 10-15 års erfaring inkl. 10 års ledelsesansvar.

Når du har fundet en ejendom, du gerne vil købe, skal der regnes på, om det kan lade sig gøre, og hvor meget du har brug for at låne. I beregningerne er det vigtigt at være realistisk. Der vil altid komme bump på vejen, og det skal der være plads til i budgettet. Tag fx det uheldige sammenfald for svineproducenterne i 2018/2019, hvor lave afregningspriser faldt sammen med de (fortsat) høje foderpriser.

Derudover skal du selv have en god indsigt i beregningerne og vide, hvad du skal præstere for at opnå økonomisk succes med din kommende virksomhed. Det er selvfølgelig i orden, at du får hjælp af en rådgiver, men du må ikke lade rådgiveren tage over. Du skal selv have forstand på budgetter og kalkuler og kunne tale på dine egne vegne. Det er dit projekt – og det skal långiver kunne se.

Spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål eller brug for en sparringspartner i forbindelse med din kommende ejendomshandel, er du meget velkommen til at kontakte mig (Carsten Hansen).

Denne artikel er en del af en større artikelserie om de mange overvejelser, du bør gøre dig i forbindelse med et ejerskifte. HER kan du læse de artikler i serien, som vi indtil videre har udgivet.