06
Apr
De dygtigste opfatter deres virksomhed som en virksomhed

Nicolai Skjoldemose Johansen, jordbrugsteknologstuderende i Aarhus og i øjeblikket praktikant hos Patriotisk Selskab, kunne godt forestille sig en fremtid som økonomisk rådgiver for landbruget. Han vil gerne hjælpe landmændene med at opnå en bedre indsigt i deres totaløkonomi og bæredygtigheden i de enkelte driftsgrene.

Nicolai Skjoldemose Johansen er opvokset på et landbrug lidt uden for Vejle, og da han skulle vælge en uddannelse, var det helt naturligt for ham at blive landmand. Herefter valgte han at tage til Erhvervsakademi Aarhus (det tidligere Vejlby Landbrugsskole) og bygge en uddannelse som Agro Business Manager – dvs. jordbrugsteknolog med speciale i økonomi og ledelse – ovenpå. Til sommer er han færdiguddannet, og han står hermed – som enhver anden studerende, hvis studium lakker mod enden – i overvejelser om, hvordan hans fremtid skal se ud. Heldigvis er han ikke på bar bund. I den seneste tid har han nemlig været i praktik i vores økonomiafdeling. Og økonomirådgivning; dét er noget, der tiltaler ham:

”I mit praktikforløb har jeg fået lov at prøve kræfter med lidt af hvert. Jeg har fulgt med på sidelinjen; fået sidemandsoplæring, deltaget i kundemøder osv., men hovedsageligt har jeg fået mine egne opgaver at sidde med. Jeg har især lavet en del budgetter og har også arbejdet lidt med regnskaber, bogholderi og opsætning af investeringer. Jeg synes, at rådgivningssituationen med kunden er spændende – dét at udarbejde et rådgivningsprodukt, fremlægge det for kunden og vise, hvordan virksomheden stilles økonomisk, afhængig af hvilken løsning der vælges. Det kunne jeg godt se mig selv arbejde med”. Han oplever også, at rådgivningsbranchen er udfordrende:

”Der er godt nok gang i den. Jeg kan godt mærke, at jeg er landet hos Patriotisk Selskab midt i den travleste tid på året. Alligevel føler jeg mig velkommen. Kollegerne svarer gerne på spørgsmål, også når jeg stiller mange af dem”, siger han med et grin og fortsætter:

”Et job som økonomikonsulent er noget, man arbejder sig op til. Der er meget grundviden, der skal på plads. Hos Patriotisk Selskab arbejder man med mange forskellige opgaver. Man kan sige, at vi arbejder med kundens totaløkonomi. Det synes jeg er en god ting – både for rådgiveren, der får en mere varieret arbejdsdag, og for kunden, der bliver rådgivet af kun én konsulent, der favner bredere og har en forståelse af hele kundens virksomhed”.

En gård er en virksomhed, der skal være økonomisk bæredygtig
Når vi hos Patriotisk Selskab kommunikerer med medlemmerne, er det med ordet ”virksomhed” frem for ”gård”. Det er nemlig sådan, vi opfatter landbruget – og Nicolai Skjoldemose Johansen mener, at denne opfattelse bør udbredes mere i branchen:

”Som landmand er ens hjem, interesser, familie, gård, drift og virksomhed samlet ét sted, og forståeligt nok kan det derfor være svært at skille virksomhedsdelen fra resten. Som ejer er det ikke desto mindre det, man skal være i stand til. Mange kunne nok have glæde af et større fokus på selve virksomheden, og at den kører økonomisk rundt – et bedre overblik over den samlede økonomi og bæredygtigheden i de enkelte driftsgrene. Er der noget, der ikke fungerer, så må det laves om. Også selvom det fx er en driftsgren, man brænder for og ikke har lyst til at nedlægge. Hvis jeg selv på et tidspunkt skal være landmand, vil det i hvert fald være afgørende for mig, at min virksomhed er økonomisk bæredygtig. Jeg ville ikke være tilfreds med en virksomhed, der kun lige akkurat kan holde skindet på næsen. Vi er her jo for at tjene penge!” siger han og fortsætter:

”Jeg interesserer mig generelt for, hvad der skal til i hverdagen, for at man opnår en god økonomi i sin virksomhed. På mit studium har vi bl.a. haft om SEGES’ undersøgelse af, hvad der kendetegner de to procent bedste landbrugsvirksomheder. Virksomhederne er bl.a. kendetegnet ved, at ejeren/lederen tænker forretning ind i alt, hvad han gør – samtidig med at hans fokus på ledelse ligger på højde med hans fokus på økonomi. Man kan udlede, at de bedste to procent måske netop er gode til rent faktisk at opfatte deres virksomheder som virksomheder og agere herefter”.

Patriotisk Selskab vil gerne have flere som Nicolai
Hos Patriotisk Selskab er vi glade for at have Nicolai i praktik og er meget interesserede i andre unge talenter som Nicolai:

”Nicolai er rigtig god til at stille spørgsmål og bidrage med interessante vinkler på opgaveløsningen, som vi ikke selv har tænkt på, fordi man hurtigt kommer til at gøre, som man plejer. Hvis andre studerende som Nicolai er interesserede i et praktikforløb, skal de endelig tage kontakt til os”, afslutter chefkonsulent Thomas Skøtt.