18
Feb
EU-støtte: Fra i år kontrolleres alle via satellitter

Landbrugsstyrelsens kontrol, af om du lever op til aktivitetskravene for at modtage EU-støtte, vil til efteråret ske på en helt ny måde.

Kontrolbesøgene, der hidtil hvert år er blevet foretaget på omkring 5 procent af alle bedrifter, udgår. I stedet kontrolleres 100 % af alle arealer på over 1 hektar via satellitfotos.

Det er indtil videre kun aktivitetskravene, der kontrolleres via satellitfotos. Du kan stadig risikere at blive udtaget til andre typer af kontrolbesøg.

Røde, gule og grønne marker
Der vil blive oprettet en hjemmeside med satellitfotos, hvor du fra den 1. september kan gå ind og se, om aktivitetskravene er registreret som opfyldt på dine marker. Hvis Landbrugsstyrelsen kan konstatere, at kravene er opfyldt, vil markerne være markeret med grøn – og ellers vil de være markeret med gul.

Sidste frist for at opfylde aktivitetskravene på arealer, som du modtager støtte for, er den 25. september. Efter den 11. oktober vil dine marker skifte farve til rød, hvis Landbrugsstyrelsen konstaterer, at aktivitetskravene ikke har været opfyldt inden den 25. september. Har du røde marker, vil du modtage et fysisk kontrolbesøg og blive trukket i landbrugsstøtte for et areal svarende til det, hvorpå du ikke har overholdt støttebetingelserne – hvis resultatet af den satellitbaserede kontrol kan bekræftes.

Gule marker, der ikke skifter til rød, vil blive anerkendt som støtteberettigede, og du vil derfor få udbetalt støtten til gule arealer også.

Landmanden bliver sin egen kontrollør
Med det nye kontrolsystem bliver det fremover afgørende, at du husker at tjekke hjemmesiden med satellitfotos, inden fristen for at overholde aktivitetskravene er overskredet, og at du reagerer, hvis noget ikke er, som det skal være. Med andre ord skal du selv til at kontrollere dine egne marker.

Vær allerede når du søger EU-støtte opmærksom på, at alle støtteberettigede arealer skal anmeldes korrekt – selvfølgelig for, at du får mest muligt udbetalt, men også for, at du ikke får inddraget betalingsrettigheder i forbindelse med kontrollen.

Hvad den nye hjemmeside med satellitfotos kommer til at hedde, og hvordan systemet mere specifikt kommer til at fungere, ved vi ikke endnu. Men hold øje med medierne og vores nyhedsbrev, så du er klar til efteråret.

Har du spørgsmål? Så kontakt planteavlskonsulent Mia Worsøe.