12
Apr
Generationsskifte: Historisk mulighed lige nu

Af chefkonsulent, statsautoriseret revisor Michael Mortensen, Patriotisk Selskab

Du har lige nu en historisk mulighed for at generationsskifte billigt, for bo- og gaveafgiften er her i 2019 helt nede på 6 procent.

Men vi ved også, at vi har et folketingsvalg i vente, og flere partier har varslet, at de vil rulle bo- og gaveafgiften tilbage til 15 % – og måske endnu mere – hvis de får regeringsmagten. Herudover er der et nyt vurderingssystem på vej – foreløbig udskudt til 2020. Hvis vurderingen af den ejendom, der skal generationsskiftes, stiger, skal bo- og gaveafgiften beregnes af et højere grundlag. Endnu dyrere bliver generationsskiftet naturligvis, hvis bo- og gaveafgiften også sættes op.

Konsekvenserne af den nye vurderingslov er svært at spå om, hvilket giver en yderligere usikkerhed om, hvorvidt der skal generationsskiftes, inden loven træder i kraft. Det skal ses i kombination med, at det bliver sværere at få medhold i en klage over en vurdering, fordi der med det nye vurderingssystem indføres et vurderingsskøn på plus/minus 20 procent, som betyder, at det kun er muligt at få ændret en vurdering, der rammer mere end 20 procent ved siden af.

Det er selvfølgelig alt andet end skatten, der skal afgøre, hvornår dit generationsskifte skal gennemføres. Det handler også om, at alle parter skal være klar til den nye tilværelse på den anden side af generationsskiftet. Før generationsskiftet anbefaler vi hos Patriotisk Selskab, at der ligger et forløb, hvor den nuværende og kommende generation giver sig tid til at afklare med hinanden, hvad de hver især gerne vil og bliver enige om en løsning, der passer alle parter.

Onsdag den 1. maj kl. 15-18 inviterer vi til et fyraftensmøde om generationsskifte. Herunder kommer vi bl.a. ind på bo- og gaveafgiften, den kommende nye vurderingslov og hvordan Patriotisk Selskab kan hjælpe dig og din familie godt igennem generationsskiftet – nu eller på et senere tidspunkt. LÆS MERE OM FYRAFTENSMØDET OG TILMELD DIG HER.

Generationsskifte nu eller ej?
Ingen regler uden undtagelser: Et generationsskifte kræver grundig forberedelse – men på den anden side kan det godt være, at du og din familie bør satse på at gennemføre generationsskiftet til den lave afgift og den nuværende ejendomsvurdering, selvom I stadig ikke er helt sikre på, hvordan generationsskiftet skal tilrettelægges, og I måske lige knap føler jer klar endnu.

Mange står fx i den situation, at den nuværende og kommende ejer ikke er så gamle endnu – men at generationsskiftet trods alt er noget, man har i tankerne, og som ligger inden for en overskuelig årrække. Og skal man så gennemføre generationsskiftet nu, mens det er særligt økonomisk fordelagtigt, eller skal man vente og risikere, at det kommer til at koste mere?

Det findes der selvfølgelig ikke noget entydigt svar på, for det afhænger fuldstændig af situationen. Men man bør overveje, hvor lang tid, der reelt er, til den nye ejer skal tage over, og om man evt. kan lave en særlig aftale om driften indtil da.

Det kan godt lade sig gøre at gennemføre et mere glidende generationsskifte, hvor den nuværende ejer bevarer driftsansvaret efter overtagelsen. I den forbindelse skal bl.a. overvejes:

  • Hvem har det fremadrettede driftsansvar efter generationsskiftet, og hvor længe?
  • Er næste generation reelt interesseret i at overtage driften på sigt?
  • Hvem skal bo på ejendommen efter generationsskiftet? Typisk bliver den sælgende generation boende, indtil den nye generation overtager driftsansvaret.
  • Hvordan håndteres og tilgodeses de familiemedlemmer, der ikke skal overtage virksomheden?

 

Hvis du er klar – så tryk på knappen nu
Der er også familier, der har generationsskifteplanen liggende klar i skuffen. Og i rigtig mange tilfælde vil jeg anbefale, at planen findes frem, og generationsskiftet gennemføres hurtigst muligt.

Man kan godt indsende en gaveafgift som dokumentation for, at handlen er gennemført, også selvom der først skal ske fysisk overtagelse i slutningen af 2019.

Spørgsmål?
Har du brug for hjælp til generationsskiftet? Eller kunne du godt tænke dig en snak om, hvorvidt generationsskiftet skal gennemføres nu? Så kontakt mig endelig (chefkonsulent Michael Mortensen).

Husk også at tilmelde dig vores fyraftensmøde om generationsskifte den 1. maj.