05
Jul
Høje kornpriser – MEN …

Lageret af hvede på verdensplan har aldrig været større. Men kornet bevæger sig ikke frit på markedet pga. det politiske spil i de lande, som ellers er de største spillere på markedet – dvs. Kina, Rusland, USA og Brasilien. Det betyder, at kornpriserne lige nu er høje. Men det betyder også, at priserne hurtigt kan falde fra den ene dag til den anden, hvis der sker noget uventet. Modsat kan de stige endnu mere, hvis den politiske situation forværres.

Det var et af de budskaber, som chefkonsulent Karen Linddal Pedersen og økonomirådgiver Kasper Skovgaard Hansen tog med hjem, da de på vegne af Patriotisk Selskab deltog i Agri Benchmarks Cash Crop-konference, som i år fandt sted i Beijing.

Som det kan ses på figuren ovenfor, har slutlagrene af hvede ramt historiske højder. Normalt giver store lagre lave priser, men på grund af lagrenes fysiske placeringer og det politiske klima har vi den seneste tid set stigende priser.

Ses der lidt på de historiske lagre og den opnåede salgspris er der normalt en sammenhæng. Herunder ses tabel med opnåede kornpriser i Driftsanalyser for de enkelte høstår.

I år 2007, hvor kornprisen var høj, så vi også et lager af korn, der var presset. Priserne i øjeblikket er i højere grad drevet af politisk uro frem for små lagre. Det betyder, at priserne hurtigt kan vende, hvis den politiske stemning gør det.

Men hvordan agerer du som dansk producent på et så usikkert marked? Det korte svar er, at du skal sørge for at have en handelsstrategi og agere efter den.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte chefkonsulent Karen Linddal Pedersen eller økonomirådgiver Kasper Skovgaard Hansen.

Hvis du gerne vil læse mere om Cash Crop-konferencen, så se den officielle pressemeddelelse fra Agri Benchmark her.