27
Aug
Hollandsk svineproduktion i glimt

Af svinekonsulent Mette Skjold Sørensen

Hollandske svineproducenter og de tilknyttede virksomheder skeler meget til dansk svineproduktion. De betegner os som frontløbere og høster gerne erfaringer fra os. Artiklerne ”Hollandsk svineproduktion i glimt” kigger nærmere på, hvordan forholdene er for hollandske svineproducenter, hvor vi adskiller os, ligner hinanden, og hvor vi evt. kan lære noget af dem.

Avlsprogrammer
I Holland arbejder man med 15 orneracer og 6 solinjer. Der eksisterer flere forskellige avlsprogrammer og muligheder for landmændene til forskel fra Danmark. Afregningsmetoderne i Danmark og Tyskland er forskellige, og derfor vælger vi forskellige avlslinjer i forhold til Holland. Det hele bunder naturligvis i, hvordan den bedste afregning opnås, alt efter slagteriernes målemetoder og vægtning af de forskellige egenskaber.

Vi besøgte en KS-station med mange forskellige orneracer repræsenteret i deres sortiment. De tager bl.a. til Danmark og udvælger Duroc-orner efter høj tilvækst og lavt rygspæk. Disse orner afregnes dog ikke så godt i Holland, men vælges indimellem alligevel pga. den høje tilvækst. Ingen af de andre orneracer kan overgå Duroc på en LY-solinje i tilvækst. De oplever dog, at kunderne klager over afkom efter Duroc-orner, da de får 2-5 % flere grise med navlebrok og generelt får flere grise med diarré efter Duroc-orner. Da firmaet har en produktion af 10.000 søer på friland i England, har de udviklet en speciel solinje. Denne solinje indeholder Duroc. Så Duroc-orner bruges til levering af smågrise/slagtesvin til Tyskland og til solinjer til de engelske udendørs søer. Firmaet tror på, at Duroc vil vinde markedsandele til trods for, at den ikke er så kødfuld som Pietrain, idet den har en hurtig tilvækst.

Stationens Pietrain-orner er halotangen-frie. De har dog en enkelt belgisk ornelinje, der er bærer af genet, men de arbejder på at få genet avlet ud.

Totalt set er der ca. 20 % danavl søer i Holland. Resten er Topigs-søer. I Holland opnår landmanden den bedste afregning ved at have en Pietrain-orne på en Topigs-so – til trods for den langsommere tilvækst.

Sædportionerne i Holland må kun indeholde sæd fra en enkelt orne. Til forskel fra Danmark, hvor der blandes sæd fra forskellige orner.

avlsprogrammer

 

For yderligere oplysninger
– kontakt svinekonsulent Mette Skjold Sørensen