15
Aug
Hollandsk svineproduktion i glimt

Af svinekonsulent Mette Skjold Sørensen

Hollandske svineproducenter og de tilknyttede virksomheder skeler meget til dansk svineproduktion. De betegner os som frontløbere og høster gerne erfaringer fra os. Artiklerne ”Hollandsk svineproduktion i glimt” kigger nærmere på, hvordan forholdene er for hollandske svineproducenter, hvor vi adskiller os, ligner hinanden, og hvor vi evt. kan lære noget af dem.

Klasse KI – KS-station
KS-stationen ved navn ”Klasse KI” er landets anden største leverandør af sæd til de hollandske producenter. Firmaet sælger ½ million sædportioner om året. De har et mål om at nå en markedsandel på 20 %. Det siger lidt om, hvor udbredt den største leverandør i Holland er. Det største firma er Vion, Hollands største slagteri, som blandt andet også tilbyder sædvarer. Klasse KI sælger kun sæd og ikke avlsdyr. De profilerer sig på at sælge kvalitetssæd med høj sundhedsstatus, så producenterne selv kan producere deres avlsdyr.

For at beholde deres høje status, som betyder meget for salget af deres sæd, har de opsat filtre på indsugningsenheder, hvor ornerne er opstaldet. Firmaet leverer sæd 6 dage om ugen, og de leverer over hele landet. Markedet er åbent. Firmaet eksporterer også sæd til Belgien, Tyskland, Portugal, Spanien, England, Frankrig, Bulgarien, Kroatien og Cypern pga. deres høje sundhedsstatus. Firmaet går meget op i nedfrysningsteknikker også for embryoner. Deres nedfrosne sæd giver en faringsprocent på 85 %.

løbet so

 

For yderligere oplysninger
– kontakt svinekonsulent Mette Skjold Sørensen.