24
Apr
Husk dette, når du anmelder en skade til forsikringen

Af driftsøkonom Sarah Lilaa, Patriotisk Selskab og landbrugschef Henriette Andreassen, V-R Gruppen

Når du anmelder en skade til forsikringen, skal du være opmærksom på at overholde reglerne, så du ikke risikerer, at forsikringsselskabet siger nej til at dække skaden.

Hvis du husker disse fire punkter, er du på den sikre side:

1. Overhold krav og tidsfrister
Når skaden opstår, bør du hurtigst muligt læse betingelserne i din forsikring. Der kan bl.a. være nogle krav til dokumentation og nogle tidsfrister, som det er godt at være opmærksom på fra starten.

2. Sørg for, at forsikringsselskabet forstår dig
Når du kontakter forsikringsselskabet, skal du forklare skaden grundigt og præcist – og det er vigtigt, at du undgår at blive indforstået i din forklaring.

Forsikringsmedarbejderen ved en masse om forsikringer. Til gengæld er det ikke sikkert, han ved noget om landbrug, og han kender ikke din virksomhed.

Det kan være svært at hjælpe dig, hvis du eksempelvis undlader vigtige detaljer, fordi du mener, det er en selvfølge.

3. Hvis du kan – så vent med at udbedre skaden, til forsikringsselskabet har været ude at se den
Som udgangspunkt skal du vente med at begynde at udbedre skaden, til forsikringsselskabet har besigtiget den. Ellers har forsikringsselskabet ret til at sige, at de ikke vil dække skaden.

I landbruget er der dog rigtig mange skader, som kan være til hindring for driften eller endda medføre livstruende situationer for mennesker eller dyr. Det kan fx være, hvis mejetærskeren pludselig ikke vil køre midt i høsten, og de lover regn i morgen, eller hvis malkerobotten er i stykker. Den slags skader er du selvfølgelig nødt til at udbedre med det samme.

Her er det vigtigt, at du informerer forsikringsselskabet om det, sørger for god fotodokumentation og gemmer de dele, du har udskiftet på fx mejetærsker eller malkerobot.

Er der derimod tale om en skade, hvor driften godt kan fortsætte – så vent med at udbedre den, til forsikringsselskabet har set den. Det gælder også, selvom skaden gør driften mere besværlig. Fx hvis du har et utæt vandrør. Så må du bare lukke for vandet og kort åbne det, når du skal bruge vand (medmindre du har dyr, der skal have adgang til vandet – så er det naturligvis en anden sag).

4. Begræns skaden
Du har pligt til at begrænse skaden. Er der fx blæst nogle tagplader af laden, og opbevarer du korn/frø nedenunder, så skal du sørge for, at der bliver lagt en presenning på taget.

UNDGÅ GRIMME OVERRASKELSER, NÅR DU KONTAKTER FORSIKRINGSSELSKABET. DÆKKER DIN FORSIKRING GODT NOK? LÆS MERE HER.

Har du spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte driftsøkonom Sarah Lilaa, Patriotisk Selskab.

Du er også velkommen til at tage fat i landbrugschef Henriette Andreassen fra V-R Gruppen på 6048 9811 eller henriette@v-r.dk, hvis du har brug for mere specifik rådgivning om dine forsikringer.