07
Aug
Køb en landbrugsejendom og kom sikkert gennem handlen

Står du over for at skulle købe en landbrugsejendom?

Når først du har fundet den rette ejendom, er det med at komme godt og sikkert igennem handlen. I den forbindelse er det en god idé at inddrage en jurist. Det betyder samtidig, at du selv kan læne dig tilbage og slappe af – i hvert fald næsten. Juristen klarer det hårde arbejde og skal nok give dig besked, hvis der ”er noget galt” med ejendommen eller din aftale med sælger.

Køb af ejendom fra A-Z
Handelsforløbet foregår cirka sådan her:

  1. Når du og sælger er blevet enige om de vigtigste forhold, skal der udarbejdes en købsaftale, hvilket sælgers jurist typisk klarer. Det er meget vigtigt, at du sikrer dig, at der er et rådgiver- og finansieringsforbehold skrevet ind i aftalen. Forbeholdet betyder, at handlen – trods din underskrift – kan ophæves uden omkostninger for dig, hvis din jurist ikke kan godkende handlen, eller din bank ikke kan godkende finansieringen.
  2. Herefter gennemgår din jurist alle handlens relevante dokumenter, fx købsaftale, tingbog, servitutter og ejendomsdatarapport. Sidstnævnte kan bl.a. indeholde information om miljøforhold, gæld til det offentlige og naturudpegninger. Når juristen har læst det hele, fremhæver han/hun det vigtigste i et notat og gennemgår det sammen med dig.
  3. Hvis du og juristen bliver enige om noget, som I gerne vil have sælger til at fortælle mere om eller gøre anderledes, sender juristen bemærkningerne til sælger. Når du og sælger er blevet enige om eventuelle ændringer til aftalen, godkender juristen endelig handlen.
  4. Når købsaftalen er underskrevet, stiller din bank enten garanti eller deponerer købesummen. Deponeringen medfører, at du kan få dine penge igen, hvis handlen ikke gennemføres endeligt, idet sælger ikke kan råde over beløbet, før det bliver frigivet.
  5. Den, der har lavet købsaftalen, sørger for, at skødet oprettes digitalt hos Tinglysningsretten, så du og sælger kan underskrive det med jeres NemID. Når skødet er tinglyst, sørger sælgers bank for, at dennes lån bliver indfriet, imens din bank sørger for, at dit lån bliver hjemtaget og tinglyst.
  6. Når alt er på plads, kan købesummen frigives over for sælger.

 

Spørgsmål
Vi står selvfølgelig klar til at hjælpe dig med handlen – uanset om du skal købe eller sælge. Kontakt juridisk seniorkonsulent Bodil Just.

I Patriotisk Selskabs app kan du desuden finde et gratis dokument med vilkår til en købsaftale, som du kan lade dig inspirere af under forhandlingen i den indledende fase.