23
Sep
Konflikt? Prøv med mediation, før du går i retten

Står du midt i en konflikt – fx med en samarbejdspartner, leverandør, håndværker eller lejer?

Så anbefaler vi selvfølgelig altid, at du selv prøver at løse den. Men hvis det ikke er muligt, så er det med at få noget hjælp.

Der findes flere muligheder. Det ultimative er en domstolssag.

I stedet kan du og modparten også vælge en voldgiftssag. Voldgift er en privat ret – men afgørelsen på sagen er stadig juridisk bindende. Fordelene ved en voldgiftssag er bl.a., at sagen hurtigere kan blive afgjort, og at du og modparten selv kan vælge en dommer med en særlig viden om det, sagen omhandler. Ulempen er, at det er omkostningstungt i sammenligning med en retssag ved domstolene eller mediation.

Mediation er nemlig den tredje mulighed. Og det bør i mange sager være første prioritet.

Med mediation bliver begge parter vindere i sagen
Hvis der anlægges en retssag, tilbyder domstolene gratis mediation, hvor en konfliktmægler hjælper med at finde en løsning, som både fungerer for dig og modparten. Det lykkes faktisk i rigtig mange af tilfældene.

Fordelen ved mediation er selvfølgelig, at udgifterne til sagen spares – men også, at du og modparten måske bliver så enige, at I kan genoptage samarbejdet. I en domstolssag er der en taber og en vinder, men formålet med mediation er, at I begge vinder, eller i hvert fald begge er med til at finde en løsning. Ingen får noget trukket noget ned over hovedet, og det er ofte befordrende for at komme videre.

Når der er fundet en løsning på sagen, skal I give domstolene besked. Lykkes det ikke, genoptager domstolene blot sagen – så I taber ikke noget ved at afprøve mediation.

Fyraftensmøde: ”Det er ikke kun naboen, det sker for”
Når man ejer en virksomhed, er der desværre meget, der kan gå galt – og det er ikke altid kun naboen, det sker for.

Til et fyraftensmøde den 31. oktober vil vi give vores bud på, hvordan du kan forebygge konflikter med medarbejdere, retssager og arbejdsulykker, samt hvordan du kan gøre det nemmere for de efterladte ved din egen sygdom eller død og sikre virksomhedens fortsatte drift på bedste vis.

LÆS MERE HER

Spørgsmål?
Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at forhandle i en konflikt? Så er du velkommen til at kontakte juridisk seniorkonsulent Claus Munk.