04
Sep
Låneomlægning: Få en løsning, du ved, du har råd til

Står du over for et udløb af afdragsfriheden til december på et eller flere af dine lån? Eller overvejer du at omlægge til et lån med en lavere rente?

Uanset, om du står i den ene eller den anden situation, bør du gå efter en afdragsprofil, hvor dine afdrag på lånene ligger nogenlunde stabilt uden de store udsving – så du har råd til at afdrage, ikke kun nu, men også på sigt. Hvis du skal omlægge dit afdragsfrie lån, er en ny periode med afdragsfrihed derfor ikke nødvendigvis vejen frem.

Mange giver desværre nærmest op på forhånd, når der skal omlægges lån, fordi de synes, at det er kompliceret at danne sig et samlet overblik over løbetider, kurser, kursskæringer m.v., og så lytter de bare ukritisk til bankrådgiveren. Men det er ærgerligt – for der kan være rigtig meget at hente ved at sætte sig en smule ind i sagerne.

I virkeligheden skal du blot spørge dig selv: Hvor meget skal jeg afdrage, og har jeg stadig likviditet nok? Hvor giver pengene mest værdi? Så har du allerede taget de første skridt mod den rigtige afdragsprofil for dig.

Sådan sørger du for at have likviditet nok
Det er vigtigt, at du har likviditet nok til uforudsete hændelser i din virksomhed, så du ikke skal optage endnu dyrere lån, hvis noget går i stykker, eller der sker udsving i indtjeningen.

Et pejlemærke er, at afdrag på gælden bør svare til de driftsmæssige afskrivninger. Da man i dag har en realkreditbelåning, som er på højst 60 til 70 procent af aktiverne i den faste ejendom, bør afdragene på realkreditlånene maksimalt svare til dette niveau.

Skulle der være penge i overskud, bør de gå til likviditetsreserver eller anvendes til at afdrage på dyre anlægsfinansieringer og driftskreditter.

Variabelt eller fastforrentet?
Du bør forholde dig til, hvor meget af din gæld, der er placeret i fast- og variabelt forrentet realkreditlån. Mange vil helst have et fastforrentet lån, men kunne sagtens – med ro i maven – vælge et variabelt forrentet lån i stedet. Du kan med fordel følge de løbende anbefalinger fra AgroMarkets.

Bliv mere robust
I sidste ende skulle din – måske kommende nye – afdragsprofil gerne understøtte, at du opnår en god økonomisk robusthed. På den måde står du godt, når du skal forhandle med din finansieringspartner, og du kan få tilbudt de mest fordelagtige lån.

Husk opsigelsesfristen på dit lån
Opsigelsesfristen på realkreditlån ligger altid to måneder, før lånet udløber. Og inden lånet opsiges, skal der forhandles en ny aftale på plads. Du skal derfor være ude i god tid. Især hvis afdragsfriheden på dit lån er ved at udløbe, og du kan se, at du ikke har råd til at betale af på lånet.

Spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte virksomhedsrådgiver Carsten Hansen.