19
Mar
Løsningsforslag på erhvervets udfordringer til politikere

Det er vigtigt, at landbruget selv sætter dagsordenen, når det kommer til at løse udfordringerne inden for produktionen af bæredygtige fødevarer. Derfor deltager Patriotisk Selskab i et projekt ledet af Tænketanken Frej, der skal udmunde sig i et policy paper til de politiske partier, miljø- og fødevareministeren, relevante organisationer og medierne. Udover os deltager bl.a. en række nuværende og fremtidige landmænd, universitetsstuderende samt Søren Gade og Ida Auken i projektet.

Tænketanken Frej har igangsat en proces, der skal munde ud i et såkaldt policy paper om landbrugets fem største udfordringer inden for bæredygtighed og mulige løsninger herpå, som skal sendes både til de politiske partier, miljø- og fødevareministeren, store danske medier og alle relevante organisationer – og Patriotisk Selskab er inviteret til at bidrage:

”Ligesom alle andre erhverv har landbruget udfordringer. Der er altid noget, vi kan gøre bedre, uanset hvor godt vi gør det. For vi gør det godt, og vi har meget at være stolte af. Ikke desto mindre oplever erhvervet modstand fra befolkningens side. Hos Patriotisk Selskab mener vi, det er vigtigt, at landbruget selv sætter dagsordenen, når det kommer til at løse udfordringerne inden for produktionen af bæredygtige fødevarer – og vi vil derfor gerne stille os i front og støtte op om Tænketanken Frejs projekt”, siger vores formand Peter Cederfeld de Simonsen.

Direktør Christian H. Vesterager supplerer:

”Tænketanken Frej gør et rigtig vigtigt stykke arbejde med stor betydning for landbruget. At de vil sætte ord på landbrugets største udfordringer, kan det måske umiddelbart være svært at se meningen i, når man i forvejen er stolt af sin produktion og gør sit allerbedste for at passe godt på dyr, miljø og natur. Men det styrker landbruget, at vi selv står frem og er åbne og ærlige, om hvad vi kan blive endnu bedre til. Vi udviser hermed et ønske om en endnu mere bæredygtig produktion, og det styrker tilliden til erhvervet. Hertil kommer, at det naturligvis er nødvendigt at sætte ord på udfordringerne, for at der kan findes gode, realistiske og langtidsholdbare løsninger, der fungerer i praksis”.

Inddragelse af landmænd, universitetsstuderende, rådgivere – samt Ida Auken og Søren Gade
Udformningen af Tænketanken Frejs policy paper indledes med en workshop den 5. april, hvor 20 af fremtidens landmænd fra Dalum Landbrugsskole samt 20 af de mest handlekraftige, vidende og innovative studerende fra en række studier på Syddansk Universitet deltager. Derudover vil en række af Patriotisk Selskabs yngre rådgivere – med andre ord; dem, der skal bære landbruget ind i fremtiden – deltage og bidrage til diskussionen. I fællesskab skal deltagerne på workshoppen finde ambitiøse og holdbare løsninger til fremtidens fødevareproduktion.

Ikke kun fremtidens landmænd, men også de nuværende landmænd, får noget at skulle have sagt. Sammen med Tænketanken Frej tager miljøordfører for Radikale Venstre Ida Auken og gruppeformand for Venstre Søren Gade nemlig den 1. maj på turné hos tre rådgivningsvirksomheder for at få input til projektet fra landmænd med forskellige typer produktioner – herunder hos Patriotisk Selskab, hvor vores medlemmer med svineproduktion vil blive inviteret.

”Vi er glade for, at Ida Auken og Søren Gade inddrages i projektet. Ida Auken kan være en potentiel kandidat til posten som miljø- og fødevareminister ved et eventuelt regeringsskift, så det er positivt, at hun støtter op om sagen og kommer i dialog med landmændene”, udtaler Christian H. Vesterager.

Iben Krog Rasmussen, medstifter af Tænketanken Frej samt event- og dialogansvarlig supplerer:

“Som uafhængig tænketank har vi muligheden for at bringe landmændene og politikerne sammen og dermed bidrage til at få landbrug og bæredygtighed til at gå op i en højere enhed. Det skal være slut med, at dansk landbrugs udfordringer kun bliver løst af politikere. Det er landmændene og rådgiverne, der har fingeren på pulsen i forhold til egen produktion, miljø, natur, klima eller dyrevelfærd. Det er derfor også landmændene og erhvervet, der kan gøre en reel forskel. Vi mener, at det er tid, til at landmændene bliver inddraget i egne bæredygtighedsudfordringer og tager endnu mere ejerskab på bæredygtighedsdagsordenen”.

Policy paper’et bliver et resultat af bl.a. workshoppen og turnéen med Ida Auken og Søren Gade og kommer til at bestå af løsningsforslag i både tre-, fem- og tiårsperspektiver.