16
Feb
Nyetableret landmand fortæller om sit ejerskifte

Udgangspunktet for landmand Johan Bebes ejendomshandel var, at virksomheden skulle matche hans ønsker for fremtiden. Derudover lagde han vægt på selv at løse så mange opgaver i forbindelse med ejerskiftet, som han kunne. Hos Patriotisk Selskab var vi med på ejerskiftets sidelinje som rådgiver og sparringspartner. Du kan høre Johan Bebe fortælle mere om sit ejerskifte til vores Next Generation-møde torsdag den 16. marts.

Landmand Johan Bebe overtog pr. 1. januar 2017 en kvægejendom ved Ringe med 130 køer, 150 ha dyrket jord og 1 ansat.

”Jeg havde sat nogle kriterier for mig selv som virksomhedsejer, som min kommende virksomhed skulle leve op til”, fortæller Johan Bebe og uddyber:

”Det skulle være en kvægejendom, det skulle helst være på Fyn og virksomheden måtte ikke være alt for stor. Og den virksomhed, som jeg nu har købt, er netop også af en størrelse, hvor jeg selv kan være med i driften hele vejen rundt – dét er vigtigt for mig. Jeg har ikke nogen drøm om at have 400-600 køer, for det kræver en del ansatte. Og når først der kommer flere ansatte ind, bliver virksomheden – og ejerens rolle – en helt anden. Vil man passe mennesker, eller vil man passe marker og dyr? Det spørgsmål må man forholde sig til, inden man køber en ejendom eller lægger planer om at vækste. Derudover skal man også huske på, at der ikke nødvendigvis er bedre økonomi i at have mange køer”.

Tog ejerskab over handlen
Hos Patriotisk Selskab har vi været med på sidelinjen som rådgiver igennem Johan Bebes ejendomshandel:

”Vi er glade for og stolte over, at Johan har valgt at bruge Patriotisk Selskab som sin primære ejerskifterådgiver. Han har fra start haft en meget professionel tilgang til sin ejendomshandel; havde et godt billede af, hvordan hans fremtid skulle se ud og vidste hermed, hvad hans mål var. Det er netop en af de pointer, som vi hos Patriotisk Selskab gør meget ud af at fremhæve: At afklaring er den vigtigste del af ejerskiftet, og at man herunder, inden man overtager en virksomhed, skal gøre sig grundige tanker om, hvad man egentlig vil med sin karriere og sit liv. Alligevel er der mange, der glemmer afklaringen”, siger virksomhedsrådgiver Per Kristensen.

Johan Bebe supplerer:

”Patriotisk Selskab har været en god sparringspartner undervejs i ejerskiftet, og de hjalp med at få alting i forhold til handlen til at ”klappe” og gå op i en højere enhed. Men det var samtidig vigtigt for mig selv at udføre så meget af arbejdet i forbindelse med ejerskiftet, som jeg kunne – for det var jo min handel og min og kærestens fremtid, det handlede om. Min kæreste og jeg lagde fx selv forretningsplanen og budgettet. På den måde havde vi ”fingrene nede i ejendomshandlen” hele vejen og et godt overblik over tingene. Denne deltagelse tror jeg har været med til at bringe os hen, hvor vi er i dag”.

Hos Patriotisk Selskab kan vi hjælpe kommende ejere både med sparring og med at løse de opgaver, som knytter sig til ejerskiftet. Johans behov var en sparringspartner. For andre kan behovet være anderledes. Inden vi påbegynder et rådgivningsforløb, afklarer vi, hvilken rolle Patriotisk Selskab skal spille i ejerskiftet.

Sådan kom handlen i stand
”Ejendommen, som jeg har købt, ligger kun 6 km fra mine forældre. Den tidligere ejer nævnte tilfældigt, at han ikke havde nogen til at overtage sin virksomhed, og lige så stille og roligt blev det hen ad vejen besluttet, at jeg skulle overtage”, fortæller Johan Bebe og afslutter:

”Sælger og jeg brugte lang tid på at blive enige om detaljerne, så vi begge blev tilfredse med det endelige resultat. Derudover var jeg pr. 1. november ansat hos den tidligere ejer, så jeg kunne nå at sætte mig ind i den daglige drift, inden jeg skulle overtage den 1. januar. Det fungerede rigtig godt”.

Hør Johan Bebe fortælle mere om sit ejerskifte
Den 16. marts kl. 15-17 afholder vi det sidste møde i vores møderække om ejerskifte ”Next Generation”. Her vil Johan Bebe komme og fortælle om sit eget ejerskifte.

Mødet er også åbent for dig, selvom du ikke har fulgt kurset. Kontakt virksomhedsrådgiver Per Kristensen, hvis du ønsker at deltage.