25
Okt
Er økologi (stadig) en god forretning?

Efterspørgslen på økologi stiger stadig, og hvis du er klar på en spændende udfordring, er en omlægning bestemt værd at overveje, mener økologisk koordinator Lars Lyholm Johansen. Derudover arbejder vi hos Patriotisk Selskab på fremover at kunne tilbyde de efterhånden mange danske økologer et bedre indblik i deres økonomi, så de får et mere sikkert grundlag at træffe forretningsmæssige beslutninger på.

Flere og flere danske landmænd omlægger deres konventionelle planteavl til økologi. I øjeblikket er godt 245.000 ha af den danske landbrugsjord økologisk. I 2017 kom ca. 28.000 nye ha til, og i 2018 forventes en stigning på samme niveau som i 2017. Herved stiger andelen af den danske landbrugsjord, som bliver dyrket økologisk, til over 10 %.

Men nu hvor så mange allerede har omlagt – er det så ikke klogere at holde sig til det konventionelle? Går økologi-dillen ikke snart over?

Ikke hvis du spørger vores økologiske koordinator Lars Lyholm Johansen:

”Efterspørgslen på økologi er i kraftig vækst, både i Danmark og andre lande. Danmark var, målt i 2017, det land i verden med det andet største forbrug af økologiske varer – hver enkelt forbruger brugte i gennemsnit 2.500 kr. på økologi. Vi importerer derfor en del, bl.a. af kornvarer og foderstoffer. Mejerier og slagterier tager for tiden ikke nye økologiske producenter ind, hvilket skyldes, at de nuværende økologer har øget deres produktion væsentligt. Det betyder til gengæld en stadig større efterspørgsel på økologiske planteprodukter og høje priser på korn og proteinafgrøder. Prisniveauet har siden 2012 ligget stabilt på mellem 220 og 250 kr. pr. hkg for korn, 300 kr. pr. hkg for proteinafgrøder og 600 og 700 kr. pr. hkg for raps. Her ligger nogle muligheder for danske økologiske planteproducenter. Samtidig er eksportmarkedet også fyldt med potentiale. Bl.a. er efterspørgslen på danske økologiske varer stor i både Tyskland, Sverige, Kina og Frankrig. Globalt handles der økologiske varer for 540 mia. kr.”

Skal jeg omlægge?
”Økologisk planteavl er en anden måde at producere på – og hvis man overvejer at omlægge, skal man derfor være klar på en udfordring. Som økologisk landmand kan man ikke bare slå op i en håndbog og finde en løsning, og hvis man misser noget, kan man ikke efterfølgende løse det med en ekstra sprøjtning. Ens landbrugshåndværk kommer på prøve – og det er netop det, der tiltaler mange af dem, der omlægger til økologi. Jeg plejer at sige, at hvis man er en dygtig konventionel landmand, kan man også blive en dygtig økolog”, siger Lars Lyholm Johansen og fortsætter:

”Økologi kræver øvelse – men pga. de højere priser og attraktive tilskud er det også noget, der er plads til. Sammenligner man indtjeningen i økologisk og konventionel planteavl, så vi i 2017 – ved en sammenligning af Patriotisk Selskabs og SEGES’ tal – at selv de økologer, der havde en 30 % lavere indtjening pga. et lavere udbytte eller lavere pris, tjente det samme som de konventionelle planteavlere. Ligeledes gav årene 2012-2017 gennemsnitligt set en bedre indtjening til de økologiske planteavlere. Så skulle priserne på økologi falde, eller skulle man have et dårligt år, behøver det ikke at gå helt galt. For nye økologer er der et omlægningstilskud på 1.200 kr. pr. ha de første to år, så man kan øve sig på at blive en god økolog”.

Hos Patriotisk Selskab tilbyder vi desuden omlægningstjek til virksomhedsejere, der overvejer at omlægge.

”Fra 1. november 2018 gennemfører vi, med tilskud fra Fonden for Økologisk Landbrug, gratis omlægningstjek. Hvis man er interesseret, skal man skynde sig at kontakte mig, for det er først til mølle. Men når man det ikke, tilbyder vi også omlægningstjek mod almindelig konsulentydelse”, siger Lars Lyholm Johansen og tilføjer, at man kan møde både ham selv og planteavlskonsulent Mia Worsøe på Patriotisk Selskabs stand på Agromek til en snak om en eventuel omlægning. Standen kan findes i hal F og har nummer 5198.

Patriotisk Selskab vil give økologerne en bedre indsigt i forretningen
Hos Patriotisk Selskab tror vi altså på, at økologien bliver en del af fremtidens landbrug. Vi vil derfor gerne give økologerne en mulighed for at få et bedre indblik i økonomien og et reelt grundlag at træffe beslutninger om forretningsudviklingen på:

”Der mangler gode benchmarking-værktøjer til økologerne, og derfor vil vi hos Patriotisk Selskab gerne i kontakt med økologer, der vil lade os arbejde med deres tal. På vores digitale dashboard MyBusiness kan konventionelle landmænd i dag dykke ned i deres økonomi og detaljerne i de enkelte driftsgrene. Ikke mindst kan de sammenligne deres økonomi med tilsvarende virksomheders. Den samme mulighed vil vi gerne give økologerne. Derfor skal vi have nok økologer op at køre med MyBusiness, til at den enkelte har nogen at sammenligne sig med”, fortæller direktør Christian H. Vesterager og afslutter:

”Med MyBusiness kan virksomhedsejeren bl.a. se, hvordan virksomhedens resultater ligger i forhold til andres, og det er nemt at få øje på unødvendige omkostninger, som kan skæres væk. Derudover gør MyBusiness det nemmere at overskue, hvilke investeringer der giver mening og kan tjene sig selv hjem igen”.