03
Jun
Overblik er vejen til bedre produktivitet

Med et godt overblik over produktionen kan du bedre vide, hvilke praktiske udfordringer du skal fokusere på at løse, hvis du gerne vil optimere din produktivitet, siger afdelingsleder Lisbeth Shooter, Patriotisk Selskab.

Produktiviteten i svineproduktioner er steget og steget de seneste år. For 10 år siden var en gennemsnitlig sobesætning på 323 årssøer, og der blev fravænnet 11,2 grise pr. kuld. I dag er en gennemsnitlig sobesætning på 680 årssøer, og der fravænnes 13,3 grise pr. kuld. Men trods denne positive fremgang er det meget forskelligt, hvordan de enkelte svineproduktioner klarer sig.

Resultatoptimering kræver overblik
”Produktiviteten svinger fra virksomhed til virksomhed, men de bedste 10 procent er bl.a. kendetegnet ved at have deres strategi i orden, have en god ledelse osv. Det er nemlig en forudsætning for, at man kan få hverdagen til at fungere optimalt og løse de praktiske udfordringer, man måtte have”, siger Lisbeth Shooter, afdelingsleder hos Patriotisk Selskab.

”Hvis man vil optimere sine resultater, skal man både have et godt overblik over sin virksomhed samt være villig til at gå dybt ned i detaljerne – på den måde kan man bedre vide, hvilke indsatser man skal gøre for at forbedre sig mest muligt”, fortsætter hun.

”Man skal hele tiden tænke de enkelte udfordringer ind i et større perspektiv – fx i forhold til foder. Her skal man selvfølgelig tænke på pris, men samtidig må man ikke underkende foderets virkning, da det fx både kan have betydning for tilvækst, reproduktion og dødelighed. Man skal derfor gøre sig mange overvejelser sammen med sin rådgiver for at finde den helt rette løsning”.

Ikke mindst skal man være villig til at bryde sine vaner, hvis man vil ændre sine resultater, påpeger Lisbeth Shooter:

”Man skal være kritisk over for sig selv og være klar på at ændre de rutiner, der – set fra et overordnet perspektiv – ikke fungerer. Og man skal være nysgerrig efter at prøve nye veje”.

Det er ikke kun produktivitet, der tæller
”At have økonomisk succes med sin svineproduktion handler om at være god på mere end bare ét parameter. Med andre ord skal man ikke kun se på selve produktionen. Det er fx også afgørende, at man forstår at handle, både når det kommer til køb og salg. Det er ikke nødvendigvis producenten med flest producerede grise, der tjener flest penge”, afslutter Lisbeth Shooter.

Hvis du har spørgsmål eller ønsker noget uddybet, er du meget velkommen til at kontakte afdelingsleder Lisbeth Shooter.