26
Sep
Patriotisk Selskab deltager i projekt ”Månegrisen”

Som den eneste landboforening var Patriotisk Selskab repræsenteret på den første konference i Fødevareministeriets storstilede projekt ”Månegrisen” – et partnerskab om fremtidens bæredygtige og effektive svinestalde.

MånegrisI fremtiden lever næsten alle danske svin i højteknologiske stalde, der minimerer belastningen til det omkringliggende miljø og klimaet. Og dyrevelfærden er i orden, selv om der skal produceres mange flere svin og dermed skabes nye arbejdspladser og vækst i hele landet.

Det er i hvert fald tanken bag projekt ”Månegrisen”, som Fødevareministeriet kom med i december sidste år – et partnerskab, der skal gøre det muligt at producere svin uden at belaste miljø og omgivelser.

Men der er lang vej endnu. Det stod klart på en konference i går i København om netop ”Månegrisen”. Her var Patriotisk Selskab som den eneste landboforening repræsenteret – ved selskabets svinekonsulent Mette Skjold Sørensen.

Ved gårsdagens konference var der debat og workshops om de teknologiske muligheder inden for stalde, dyrevelfærd og mulige klima- og miljø-gevinster, og Patriotisk Selskab gjorde bl.a. opmærksom på de praktiske udfordringer, som producenterne står over for i forbindelse med velfærd, management og miljø. Som medlem af arbejdsgruppen bag projekt ”Månegrisen” har vi desuden gjort opmærksom på, at grisenes behov ikke nødvendigvis er de samme som de behov, der opstilles i projektet.

”Månegrisen”
Navnet ”Månegrisen” skal signalere, at projektet er ambitiøst og samtidig har et meget konkret mål med en klar deadline, der kræver et godt samarbejde fra alle sider for at nå i mål. Ifølge regeringens plan skal den højteknologiske stald være klar til at modtage månegrise i 2017, og projekt ”Månegrisen” vil bl.a. betyde:

  • Reduceret miljø- og klimabelastning
  • Bedre forhold mellem svineproducenter og naboer (luftgenerne forsvinder)
  • Nye arbejdspladser i svineproduktion, slagteribranchen (hvor der i dag mangler svin og job flyttes til udlandet), teknologivirksomheder, rådgivende virksomheder og videninstitutioner
  • Øget produktivitet i svineproduktionen
  • Høj dyrevelfærd og dyresundhed
  • Øget eksport af miljøvenlige stalde og staldteknologier og -systemer
  • Intelligent regulering af svineproduktionen, baseret på den faktiske udledning
  • Gylle som ressource til energi og gødning

 

Læs mere om ”Månegrisen