16
Nov
Styr din økonomi med et budget

Af konsulent Jørgen Nielsen

I øjeblikket er det sæson for at få lagt et 2016-budget. Målet med et velgennemarbejdet budget er at sikre, at den enkelte virksomhedsleder opretholder overblikket – så der ikke træffes panikløsninger i en krisetid.

Budget giver overblik
Af få lavet et budget er vigtigt, fordi det skaber grundlaget for at få overblik over virksomhedens samlede fremtidige økonomi. Et velgennemarbejdet budget giver med andre ord mulighed for, at du som virksomhedsleder kan gribe ind og forsøge at påvirke resultatet i den ønskede/nødvendige retning.

Regn på konsekvenserne, før du investerer
I forbindelse med budgetlægning er det vigtigt, at fremtidige investeringer vurderes. I en krisetid skal man som udgangspunkt kun investere i nye aktiviteter, hvis der er udsigt til et afkast fra år et. Det er billigere at regne rentabilitet på alle større investeringer, så man kender konsekvenserne, før investeringerne gennemføres, end det er at tage fejl. En forkert beslutning kan meget vel koste dyrt mange år frem.

Skærpede krav fra banker
Mange virksomheder oplever i øjeblikket stigende krav fra bankerne. Hvis der har været negativ konsolidering i en virksomhed de seneste 2 år, så kræver en del banker nu, at der udarbejdes 3-årsbudgetter, hvor 2016 skal være et detailbudget, mens prognoseårene 2017-2018 skal være ”grovbudgetter”. Fokus i prognoseårenes budgetter er især investeringer, ophør af afdragsfrihed, udløb af leasingkontrakter og lignende. Endvidere må vi erkende, at udarbejdelse af en ”handlingsplan” er på sin plads – såfremt der ikke umiddelbart er udsigt til plus på bundlinjen.

Vælg det rigtige budgetsystem
I Patriotisk Selskab udarbejder vi som udgangspunkt budget i Ø90 for de kunder, der anvender dette system som deres bogføringssystem. Til øvrige kunder, der fx anvender e-conomic til deres bogføring, er vores klare anbefaling, at de anvender ”Budget123”. Det er et budgetprogram, der automatisk kan indlæse data fra bogføringsprogrammet, hvilket specielt i forbindelse med budgetopfølgninger letter processen.

Vil du vide mere? Så kontakt din daglige økonomirådgiver.