14
Nov
Træf beslutninger med hjernen frem for hjertet

De dygtigste virksomhedsejere brænder for lederskabet, giver deres medarbejdere ansvar, træffer beslutninger med udgangspunkt i bundlinjen og prioriterer at have et godt netværk uden for virksomheden. Det viser en undersøgelse, som vi har lavet blandt et udsnit af de af vores medlemmer med den bedste økonomi. Undersøgelsen vil blive udfoldet i et indlæg til vores økonomikonference den 5. december .

Hvad gør virksomhedsejerne i landbruget med god økonomi rigtigt?

Det har chefkonsulent Thomas Skøtt og økonomimedarbejder Nicolai Skjoldemose Johansen undersøgt i samarbejde med et udsnit af de økonomiske topscorere blandt vores medlemmer. På vores økonomikonference den 5. december vil Nicolai Skjoldemose Johansen uddybe det i indlægget Er du den rette leder for din virksomhed? Læs mere om økonomikonferencen her.

”Det er ikke nødvendigvis driftsgrenene eller virksomhedens størrelse, der afgør, om det går godt. Det er meget forskellige virksomheder, der har været med i vores undersøgelse – men der er nogle tendenser i forhold til måden, ejeren agerer på, der går igen”, fortæller Thomas Skøtt.

Nicolai Skjoldemose Johansen supplerer:

”De ejere, vi har talt med, har lyst til at være ledere og tager lederskabet alvorligt – de har derfor også stort fokus på ledelse i dagligdagen. Det ser vi fx i forhold til deres tilgang til medarbejderne. De udfordrer medarbejderne og uddelegerer ansvarsområder, fordi de oplever, at det er med til skabe engagerede medarbejdere, der udvikler sig fagligt og personligt – og bliver i jobbet i længere tid. Derudover går lederne op i at skabe et fagligt stærkt miljø på arbejdspladsen”.

”Når man arbejder i landbruget, har man ikke et 8 til 16 job. I perioder lægger man rigtig mange arbejdstimer – og det er derfor vigtigt, at man er motiveret og godt kan lide sit job. Ejerne i vores undersøgelse har hermed fat i noget helt rigtigt. Måske kan en af årsagerne, til at der mangler arbejdskraft i landbruget, være, at der er ejere derude, der ikke formår at skabe job, der er spændende nok, men som samtidig kræver et stort engagement fra sine medarbejdere”, siger Thomas Skøtt.

Bundlinje, bundlinje, bundlinje
Når der skal træffes økonomiske beslutninger, er det ifølge Thomas Skøtt og Nicolai Skjoldemose Johansen vigtigt at være realist frem for optimist:

”Alle ejerne i vores undersøgelse laver budgetter og virksomhedsanalyser – både for at skabe tryghed for den kommende tid, men i lige så høj grad for at have noget at agere ud fra i dagligdagen og lede virksomheden efter. De baserer derfor også tallene på en reel forventning om, hvad virksomheden kan præstere. Man kan fx ikke basere sit budget på et håb om, at høsten vil gå godt!”, siger Nicolai Skjoldemose, og Thomas Skøtt fortsætter:

”Når der skal investeres, kigger ejerne i vores undersøgelse på tilbagebetalingstiderne, som helst skal være korte. Og man investerer kun, når der er en god grund. Man køber fx ikke en ny traktor, bare fordi man godt kunne tænke sig en – det skal være, fordi man har brug for den”.

”Generelt kan siges, at ejerne er velovervejede og skæver til bundlinjen i alt, hvad de gør. De træffer beslutninger med hjernen frem for hjertet”, konstaterer Nicolai Skjoldemose Johansen.

”Vi har sagt det mange gange før, men når man driver virksomhed, er det afgørende hele tiden at have fokus på bundlinje, bundlinje og bundlinje!”, siger Thomas Skøtt.

Sammenligner sig med andre erhverv
”Ejerne i vores undersøgelse prioriterer at have et godt netværk, både i og uden for landbruget. De ser netværket som en meget vigtig berøringsflade og kilde til viden, hvor de kan hente inspiration, brugbare informationer og få nye perspektiver på deres virksomheder”, fortæller Nicolai Skjoldemose Johansen.

”Det er faktisk især i netværket uden for landbruget, at man kan lære noget og se ens virksomhed i et nyt lys. I industrien er afskrivningstiden på bygninger eksempelvis kun 10 år – dette er flere af deltagerne i vores undersøgelse inspirerede af, og det er noget, de tænker over, når de selv skal investere”, siger Thomas Skøtt og afslutter:

”Nogle af de trends og tendenser, vi ser, når vi kigger på andre erhverv, kommer også til at gøre sit indtog i landbruget – så ved at følge med i disse, kan man være på forkant. Fx er det meget moderne at vise omverdenen, at man er socialt ansvarlig omkring eksempelvis miljøet – det kan være via en såkaldt CSR-politik. Virksomhedsejerne i vores undersøgelse går faktisk en del op i, hvordan deres virksomhed bliver set på udefra. Så selvom de ikke lige bruger ordet CSR, er CSR og social ansvarlighed alligevel noget, der er ved at vinde ind i landbruget. Og det bliver kun mere og mere”.

Økonomikonference 2018
Udover Nicolai Skjoldemose Johansens indlæg om vores undersøgelse kan du på økonomikonferencen den 5. december høre om:

  • Hvordan det står til med landbrugets økonomi, og hvad vi kan forvente os af de kommende år
  • Hvordan den moderne forbruger tænker, og hvilke muligheder det giver landbruget
  • Hvordan du bedst agerer over for din finansieringspartner og opnår den ønskede finansiering
  • Hvordan du tjener penge på præcisionsjordbrug
  • Hvordan fremtidens ejere ser på landbruget, og hvordan du skaber en virksomhed, de har lyst til at overtage.

 

Thomas Skøtt vil give et indlæg om, hvordan det står til med landbrugets indtjening de kommende år.

Læs mere om økonomikonferencen her.