Nyheder

23. september 2024

Forarbejdet gør forskellen, når du bekæmper græsukrudt

Med begrænsede planteværnsløsninger og stigende udfordringer med græsukrudt, skal du være færdig med bekæmpelsen af græsukrudt, allerede inden du går på juleferie.

Af planteavlskonsulent Rasmus Sønnichsen-Dreehsen

Før du etablerer vintersæden og skræddersyr din planteværnsløsning, bør du have gjort dit forarbejde, hvis du vil holde græsukrudtet nede. Her bør fokus være på stubben.

Sådan lyder det fra planteavlskonsulent hos Patriotisk Selskab, Rasmus Sønnichsen-Dreehsen, der anbefaler, at man for eksempel vælger at fremprovokere fremspiring ved at foretage gentagende øverlige striglinger/harvninger for gradvist at udtømme frøpuljen.

Den øverlige bearbejdning bør ikke begrave frøene mere end en centimeter, da erfaringerne viser, at mange frø så vil gå i spirehvile, siger han.

En anden strategi er at lade stubben være urørt og dermed lade biologien bearbejde ukrudtsfrøene, som så enten vil spire eller blive nedbrudt. Her er det vigtigt også at have sortsvalg, såtid og udsædsmængde for øje, så konkurrencen mellem afgrøde og ukrudt bliver skubbet mest muligt til afgrødens fordel, og ukrudtet således ikke får et pusterum eller niche, det kan udnytte. Her spiller den rigtige kemi med den rigtige dosis på det rigtige tidspunkt, ifølge Rasmus Sønnichsen-Breehsen, også en essentiel rolle.

Kombinér Boxer og Mateno Duo

Uanset hvilken af de to strategier du anvender, er vores anbefaling, at du behandler med Boxer og Mateno Duo efter såning, lyder det.

Vi anbefaler en dosis på 2 liter Boxer pr. hektar og 0,35 liter Mateno Duo pr. hektar. En højere dosis giver kun en begrænset øgning af effekten. Rammes der tidligt, inden græsukrudtet bliver for modstandsdygtigt, har denne kombination ofte rigtig god virkning. Når det resterende græsukrudt efterfølgende spirer frem, kan du følge op med 0,75 liter Atlantis OD pr. hektar, anbefaler planteavlskonsulenten.

Det er afgørende at behandle under de rigtige forhold. Lykkes Boxer og Mateno Duo-behandlingen ikke, vil det, ifølge Rasmus Sønnichsen-Dreehsen, ofte være umuligt at opnå et tilfredsstillende resultat i sidste ende. Derfor er det essentielt, at behandlingen finder sted, når det er under 15 grader og aften/nat, ved let vind og uden udsigt til varmt og tørt vejr.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Læs privatlivspolitikken her.
Accept af privatlivspolitikken*

Patriotisk Selskab f.m.b.a
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf. +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228

Bliv medlem af Patriotisk Selskab, og få kvalificeret og fagligt skarp rådgivning, der kan rykke din forretning og bundlinje.

Accept af privatlivspolitikken*

© 2023 Patriotisk Selskab f. m. b. a.

PATRIOTISK SELSKAB F.M.B.A
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf.: +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228