Det spørgsmål forsøger Patriotisk Selskab at svare på via en række forsøg, hvor forskellige gødningstildelinger sammenlignes. Det præsenterede vi på to spændende vejkantsmøder ved hhv. Gyldensteen Gods på Nordfyn og Gavnø Gods på Sydsjælland.
Af planteavlskonsulent Maibrit Christensen
Pengebesparelser på gødningstildelingen
I Danmark har vi gennem årene haft tradition for at gødske mest muligt i rapsen, men er det rentabelt? Det er ikke nødvendigvis tilfældet viser studier, der sammenligner gødningstildeling i forskellige lande.
Derfor har Patriotisk Selskab gennem nogle år, i samarbejde med landmænd, afprøvet forskellige strategier for gødningstildeling i marken. Ved sammenligning af input kontra udbytter viser det sig, at der ofte, under de rette forudsætninger, kan være penge at spare på gødningstildelingen, uden at udbytterne mindskes.
Danske og engelske modeller i rampelyset
Patriotisk Selskab har den 6. maj og 7. maj behandlet emnet på vejkantsmøder i flotte omgivelser, først på Gyldensteen Gods, hvor driftsleder Andreas Larsen bød velkommen og dernæst på Gavnø Gods, hvor landbrugsinspektør Lars Brylle Rasmussen slog portene op.
Begge steder sammenlignedes forskellige tildelingsstrategier baseret på to danske, en svensk og en engelsk model. De mest lovende modeller er indtil videre den ene danske og den engelske model. Det bliver spændende at se, om det fortsætter, når høstudbytterne kan sammenlignes senere på året!
Karen Linddal Pedersen, chefkonsulent i Patriotisk Selskab, indledte møderne med en præsentation af forsøgene. Aktuelle problemstillinger i rapsmarken, herunder skadedyr og bladsvamp, blev belyst ved indlæg af Jakob Skodborg fra BASF. Klaus Jakobsen og Jens Richardt Thyssen, begge fra Bayer, supplerede med gode tips om sortsvalg og betydningen af skulpeopspringsresistens.
Indlæggene gav anledning til mange spændende faglige diskussioner dagen igennem.
Kaffe, kage og målrettet brug af planteværn
Dagens afslutning bød på kaffe og kage, hvor deltagerne desuden fik en demonstration af RoboWeedMaps (RWM) ved Birger Hartmann fra Datalogisk og Katrine Ida Olsson fra Patriotisk Selskab. RWM er et værktøj, hvor man ved hjælp af billeder taget fra en ATV og AI kan kortlægge og artsbestemme ukrudt i marken.
”Projektet er under udvikling, men på sigt kan det meget vel blive et værktøj, alle har monteret direkte på sprøjten. I mange tilfælde kan det hjælpe landmænd med at målrette brugen af planteværn,” forklarede Katrine Ida Olsson.