Lige nu mærker mange konsekvenserne af sommerens ekstreme vejr – først tørken og sidenhen de voldsomme mængder nedbør. Måske har du overvejet, om en afgrødeforsikring havde været fornuftig? For at kunne vurdere det er det afgørende at kende effekten af et udbyttetab på din bundlinje.
Af chefkonsulent Anders C. Halberg
Tørken i den tidlige sommer og de store regnmængder sidenhen har sat sit præg på mange afgrøder. Foruden at forårsage bekymringer for det aktuelle høstudbytte hos en del landmænd, har årets sommervejr også mindet os om prognosen om mere ekstreme vejrforhold i fremtiden.
Det er nu anden gang inden for fem år, at vi oplever en tørke, der vil præge udbytteniveauet negativt i flere afgrøder. Og selvom vi ikke kan spå om fremtiden, er det nok mere relevant end nogensinde at overveje afgrødeforsikringer.
Hvornår er en afgrødeforsikring relevant?
Hvis du overvejer at tegne en afgrødeforsikring, bør du kende bundlinjeeffekten af et udbyttetab på din bedrift. Hvor robust er din bedrift ved forskellige udbyttescenarier?
I år har ’investeringen’ i marken f.eks. været særlig høj pga. de høje priser på især gødning. Et udbyttetab vil derfor være ekstra dyrt. Heldigvis er de fleste planteavlere godt polstrede efter et rekordår i 2022 og har derfor mere at stå imod med end tidligere. Men sådan ser det måske ikke ud næste år.
Afgrødeforsikringer kan være en fornuftig måde at afbøde de negative konsekvenser af tørke, store mængder nedbør eller andre ekstreme vejrforhold. Specielt for virksomheder, der ikke er så robuste, eller som dyrker arealer med høje udsving i udbytterne.
Både dyrt at over- og underforsikre sig
For at finde det rigtige niveau for en eventuel forsikring, skal du have styr på din virksomheds driftsøkonomi. Her danner en driftsanalyse af din virksomhed et godt grundlag for at regne på konsekvenserne af et udbyttetab. Hos Patriotisk Selskab hjælper vi dig gerne med analysen.
Når du kender tallene, kan du træffe en velfunderet beslutning om afgrødeforsikringer. Det kan nemlig både være dyrt at over- og underforsikre sig.
Spørgsmål om forsikring af afgrøder
Går du med overvejelser om at tegne en afgrødeforsikring, men har brug for rådgivning? Så er du velkommen til at kontakte chefkonsulent Anders C. Halberg.