Får du tilskud til permanent ekstensivering? Her er, hvad du bør være opmærksom på
Cirka 1.300 ansøgere har fået tilsagn om støtte til permanent ekstensivering fra SGAV. Er du blandt tilskudsmodtagerne er der især to ting, du bør være opmærksom på.
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) har givet tilsagn om støtte til permanent ekstensivering til ca. 1.300 ansøgere, der samlet får ca. 777 mio. kr.
Lodsejeren får et engangsbeløb for at stoppe med at gøde, sprøjte og jordbehandle arealet. Tilskuddene begynder at blive udbetalt fra december 2025.
I alt drejer det sig om ca. 11.000 ha, som udtages fra intensiv dyrkning. Formålet er at reducere udledningen af drivhusgasser, begrænse kvælstofudvaskningen og forbedre biodiversiteten.
Hvis du er blandt tilskudsmodtagerne, er der to forhold, du bør være særligt opmærksom på. Det ene vedrører tinglysningen af servitutten om permanent ekstensivering; det andet vedrører høstningen af etårige afgrøder.
Tinglysning af servitut om permanent ekstensivering
Ifølge SGAV har de første ansøgere allerede fået besked om, at der ligger en servitut klar til underskrift hos Tinglysningsretten. Hvis der er flere ejere af arealet, skal du være opmærksom på, at alle ejere får underskrevet servitutten, inden fristens udløb.
Etårige afgrøder skal høstes før modenhed
En af forpligtelserne i ordninger er, at arealerne ekstensiveres permanent. Derfor må du kun bruge arealet til afgræsning eller slå græsset på arealet. Der kan imidlertid være arealer, som har fået tilsagn til permanent ekstensivering, hvor der er etableret en vinterafgrøde som fx byg eller hvede, som var sået før tilsagnsstart den 1. januar 2025.
Disse afgrøder må ikke høstes til modenhed. Du skal derimod høste dem som grønkorn/helsæd, selvom det fx er kornafgrøder. Hvis du alligevel høster arealerne til modenhed, vil du få udbetalt et mindre tilskud.
Spørgsmål
Hvis du har spørgsmål til ordningen for permanent ekstensivering, er du velkommen til at kontakte miljø-, oplands- og udtagningskonsulent Mette Dyrup Truelsen.