Riften om arbejdskraften er stor i landbruget. Derfor er det også afgørende at fastholde de gode medarbejdere, du allerede har. Glade medarbejdere gør det desuden lettere at rekruttere nye. Det kan læse mere om her.
Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet blev 30 % flere unge optaget på en landbrugsuddannelse i 2023 end i 2022. Der synes altså at være en stor interesse for landbruget. Men flere – bl.a. Jens Kruse, forstander på Dalum Landbrugsskole – peger på en bekymrende tendens; nemlig at en stor del af de nyuddannede forlader primærerhvervet igen få år efter endt uddannelse. Op mod en tredjedel af alle heltidsbedrifter forventes desuden at skulle igennem et ejerskifte inden 2030.
At fastholde de nye generationer i erhvervet bliver altså en af de vigtigste opgaver i de kommende år. Både for at sikre arbejdskraft; men også fordi erhvervet har brug for unge kræfter, teknologiforståelse og innovation.
I denne artikel får du et overblik over nogle af de parametre, som kan være afgørende for at (for)blive en attraktiv arbejdsplads i medarbejdernes øjne – på tværs af generationer.
Skab et attraktivt arbejdsmiljø
Et attraktivt arbejdsmiljø er nøglen til at holde medarbejderne engagerede i deres arbejde.
Et godt arbejdsmiljø kan være mange ting – og er ikke nødvendigvis det samme for forskellige medarbejdere. Derfor er arbejdet med arbejdsmiljø også en kontinuerlig proces, som hele tiden må tage udgangspunkt i den enkelte arbejdsplads og dens medarbejdere.
Den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV) kan være en god anledning til at gøre en ekstra indsats for arbejdsmiljøet i din virksomhed. En APV er en systematisk gennemgang af arbejdsmiljøet og bygger bl.a. på en spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejderne. Resultatet af denne undersøgelse vil typisk synliggøre nogle indsatsområder, som I kan arbejde videre med på arbejdspladsen.
Det har de fx gjort ved Stiftelsen Hofmansgave, hvor to af Patriotisk Selskabs konsulenter bl.a. har assisteret med at omsætte resultatet af arbejdspladsens APV til en konkret handleplan for de udpegede indsatsområder. Det kan du læse mere om i artiklen Staldsikkerhed og sort humor skaber godt arbejdsmiljø.
Få det bedste frem i dine medarbejdere – også når der skal samarbejdes
Selvindsigt og indsigt i kollegernes arbejdsstile og tankegang kan ikke bare forbedre medarbejderens samarbejde og arbejdspræstation, men også den enkeltes trivsel på arbejdspladsen.
Der findes forskellige værktøjer til at arbejde med trivsel og gruppedynamikker. I Patriotisk Selskab benytter vi os fx af det anerkendte analyseværktøj DISC til at udarbejde personprofiler for alle vores medarbejdere.
Med en DISC-analyse får du belyst den enkeltes adfærd og foretrukne arbejdsstil, hvad der motiverer dem samt deres styrker og potentielle udviklingsområder. Samtidig er det værdifuldt for et team at få indsigt i hinandens præferencer, da det også kan afføde en større forståelse for hinanden samt nye strategier for samarbejdet.
Hvis vi skal facilitere et DISC-forløb – fx som led i en medarbejderdag – hos jer, kan du læse mere om dine muligheder her.
Ledelse på tværs af generationer
Unge medarbejdere er dygtige og dedikerede, og derfor er det afgørende også at kunne fastholde dem på arbejdspladsen.
De stiller ofte andre krav til deres arbejdsplads, end tidligere generationer har gjort. Fx har de typisk en forventning om, at arbejdet skal skabe mening for dem på et højere plan. De vil med andre ord gerne kunne stå inde for det arbejde, de udfører. Brænder de ikke for det, de laver, mister de ofte interessen. Derfor er det vigtigt allerede i rekrutteringsprocessen at præsentere virksomhedens værdier, da et værdimæssigt match gør det lettere at fastholde medarbejderen på længere sigt.
En anden faktor, der er vigtig for mange yngre medarbejdere, er løbende anerkendelse og ros. De vil gerne have feedback på det, de laver. Det behøver ikke at være højtideligt og formelt, men kan blot være en bemærkning hen over frokostbordet eller en highfive i døren.
Samtidig stiller de unge krav til deres leder og forventer at blive inddraget i de beslutningsprocesser, som vedrører deres arbejde. Og det kan faktisk være en rigtig god idé at lade de yngste medarbejdere være, når der skal træffes vigtige beslutninger, da de ofte kan bidrage med et nyt og frisk syn på tingene. Denne form for reverse mentoring gavner såvel virksomheden, idet der kommer nye perspektiver på tingene, som de unges tilhørsforhold til arbejdspladsen, da de ser det som vigtig anerkendelse at blive inddraget. Det kan du høre mere om i 8. afsnit af Patriotisk Podcast.