Måske har du hørt, at forbuddet mod kapitalejerlån er blevet ophævet, så du fremover som hovedaktionær kan låne penge af dit eget selskab? Det er på sin vis rigtigt – men skattemæssigt bliver det en dyr fornøjelse! Her får du en gennemgang af de nye regler, der trådte i kraft ved årsskiftet.
Af seniorkonsulent Palle Offersen
Folketinget ophævede den 19. december 2024 selskabslovens bestemmelser om forbud mod kapitalejerlån m.m. Den nye lov trådte i kraft 1. januar 2025.
Selvom det hermed er blevet lovligt som hovedaktionær at låne penge af sit eget selskab i henhold til selskabsloven, er der imidlertid en række forhold, som er vigtige at være opmærksom på.
Uændrede skatteregler
Skattereglerne er ikke ændret. Det betyder, at et udlån/en uberettiget hævning til selskabsejer, ledelse eller deres nærtstående fortsat skal beskattes som udbytte eller løn – det gælder også, selvom udlånet nu er lovligt iht. selskabsloven. Det er derfor stadigvæk vigtigt, at du er opmærksom på at holde selskabs- og privat økonomi adskilt.
Lån mellem selskaber med samme ejer
Lempelsen i selskabsloven har størst betydning for udlån til andre selskaber, som er ejet af hovedaktionær eller ledelse. Denne type udlån vil nu være lovlige.
Selvom selskabsloven er blevet lempet, skal det bemærkes, at der ikke er frit spil mht. udlån. Ledelsen er fortsat ansvarlig for:
- at selskabet kreditvurderer debitor, og at udlånet sker på markedsvilkår mht. rente, afvikling, sikkerhed m.v.
- at sikre, at selskabets kapitalberedskab ikke belastes af udlånet. Herunder skal ledelsen sikre, at selskabet har tilstrækkelig likviditet til opfyldelse af nuværende og fremtidige forpligtelser.
- at ledelsen ikke må disponere til fordel for en ejer på bekostning af de øvrige ejere.
- at aftaler mellem selskabet og en enekapitalejer kun er gyldige, hvis de er skriftlige.
Andre ændringer af selskabsloven
Der er også andre ændringer af selskabsloven. Fremover vil minimumskapitalen for anpartsselskaber fx være på 20.000 kr. mod de tidligere 40.000 kr.
Dertil får anpartsselskaber nu mulighed for at udbyde anparter til offentligheden (fx crowfunding). Formålet er at gøre det lettere at tiltrække kapital fra investorer, særligt i opstartsfasen.
Spørgsmål
Hvis du har spørgsmål til de nye regler, er du velkommen til at kontakte seniorkonsulent Kaj Refslund.