Af bestyrelsesformand Peter Cederfeld de Simonsen, Patriotisk Selskab
2021 er ved at rinde ud, og det er tid til at kigge tilbage på året, der er gået. Et år, som bl.a. bød på en ny og bredt funderet politisk aftale for vores erhverv: Aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug og jordbrug, som blev præsenteret i oktober med ord som ”Danmarkshistorie” og ”klimahistorie”.
Det er en aftale, som har været længe undervejs og kun er kommet i hus takket være en stærk og samlet indsats fra hele erhvervet. Det er en vidtrækkende og ambitiøs aftale, hvor målet lyder på en CO2-reduktion op til 7,4 mio. ton frem mod 2030, og midlerne lyder på cirka 3,8 milliarder kroner.
Og selv om der er knaster i aftalen, er der flere elementer, vi kan være tilfredse med. Først og fremmest er der tale om en bred politisk aftale, som – alt andet lige – giver en langt større sikkerhed om fremtidige rammevilkår og forestående investeringer og generationsskifter.
Det er også en krævende aftale, som stiller store reduktionskrav til erhvervet og krav om status på indsatsen hvert andet år. Det er en aftale med fokus på frivillige kollektive virkemidler frem for målrettet regulering og en aftale, der lægger op til en second opinion på kvælstofindsatsen og det faglige grundlag. Det sidste er afgørende, da der er tale om særdeles indgribende og konkurrenceforvridende krav.
Aftalen betyder også, at den danske udmøntning af EU’s nye landbrugspolitik nu er lagt fast. Med den fælleseuropæiske aftale følger store udfordringer for erhvervet, og alle bliver påvirket på den ene eller anden måde. Men vi er klar til at skrive ny grøn historie.
Ad frivillighedens vej
Den nye danske aftale om grøn omstilling sætter det gode landmandskab i centrum. Aftalen lægger op til, at de nuværende regler for efterafgrøder får et tjek, og at der kommer flere midler – også til de grønne investeringer.
Forude venter nu en række krav, der helst skal indfris ad frivillighedens vej. Hvis ikke, vil der blive gennemført regulering med kompensation og – må vi tilføje – selvfølgelig med respekt for vores private ejendomsret. Det er afgørende, at indskrænkninger i den private ejendomsret erstattes fuldt ud.
Nye opløftende kapitler
2021 blev også et år, hvor coronaen og ikke mindst minksagen fortsat kastede lange mørke skygger ind over landet – og i skrivende stund ser det stadig dystert ud. Minksagen er et sort kapitel i dansk landbrugshistorie. Og det sidste kapitel er ikke skrevet endnu.
Lad os håbe, at vi i det nye år på en ordentlig og respektfuld måde kan få lukket dette kapitel og tage hul på nye, opløftende kapitler med de gode fortællinger, som landbruget har at byde på – ikke mindst de fortællinger, som opstår, når landbruget inviterer befolkningen indenfor i stalde og stier og udenfor på marker og enge og dyrskuer.
Personligt krydser jeg fingre for og glæder mig til, at vi i 2022 kan slå portene op til ”Det Fynske Dyrskue” og fejre dyrskuets 140 års-jubilæum.
På vegne af Patriotisk Selskab vil jeg ønske vores medlemmer, kunder, samarbejdspartnere og kolleger samt hele erhvervet et godt og udbytterigt nytår.