”Vi er åbne for samarbejder og idéer. Vi har fx brygget vores egen øl siden coronanedlukningerne – måske det kan give anledning til et samarbejde med det lokale bryggerlaug. Vi har også købt en saftpresser til at moste alle vores æbler. Den måtte da også gerne komme andre til gavn,” fortæller Ninna Nordby Kjeldsen.
Frederiks-Eg ligger tæt på byen – få hundrede meter fra sportshallen og friluftsbadet og en kilometer fra skolen.
”Det er et stort ansvar at eje jord, og vi er bevidste om, at vi fylder i landskabet. Derfor vil vi gerne give andre fra byen mulighed for at få glæde af den plads, vi har til rådighed,” tilføjer hun.
I det hele taget går de til opgaven med at drive en landbrugsbedrift med et ”lidt alternativt mindset”, som de siger. Og det betyder meget for dem at støtte op om andre lokale initiativer.
”Vores nabo har et mikrobageri, som er åbent et par gange om ugen – aldrig før har vi købt bagerbrød så ofte som nu, selvom mulighederne jo var uendelige, da vi boede i Odense,” fortæller Niels Nordby Kjeldsen, som er overrasket over, hvilken frihed og glæde de begrænsede muligheder afstedkommer.
Stejl læringskurve
Med jorden bortforpagtet handler det mere om virksomhedsstyring end landbrugsdrift at drive Frederiks-Eg. Alligevel har læringskurven været stejl.
”Vi har været så privilegerede, at min onkel og den tidligere forvalter, Henrik Jørgensen, har været meget generøse med deres viden,” fortæller Ninna Nordby Kjeldsen, som hurtigt fandt ud af, at hun måtte få nedskrevet alle deres input i et årshjul.
”Ninna er skarp til projektstyring, så på den måde har vi kunnet trække på nogle af hendes kompetencer fra tidligere arbejde, for det kræver meget koordinering at drive stedet her,” siger Niels Nordby Kjeldsen.