Fremtidens fødevarer
Da Lars Hvidtfeldt støder til, bemærker han til driftslederen, at han har forpagtet et areal, som de skal dyrke linser og quinoa på i år sammen med en gruppe andre landmænd.
”Så må vi håbe, det snart bliver tørvejr,” smiler Allan Lund Larsen.
Linser er en ny afgrøde for Allan Lund Larsen, men Gl. Kirstineberg Gods er med i den lokale forening Danish Quinoa Group, hvor de foruden quinoa også dyrker linser og kikærter.
”Det er en god gruppe for vidensdeling og sparring,” fortæller Lars Hvidtfeldt, som er formand for Danish Quinoa Groups bestyrelse, og tilføjer, at de sidste år afsluttede et treårigt projekt, hvor forskere fra forskningscenteret Flakkebjerg på Aarhus Universitet havde undersøgt, hvordan udbytte og kvalitet kunne forbedres.
Danish Quinoa Group er en sammenslutning af 19 landmænd på Lolland-Falster. Da de begyndte samarbejdet i 2018, var fokus på at producere quinoa til konsum, men i dag dyrker de også linser og kikærter.
”Dengang jeg gik på landbohøjskolen, kunne man ikke dyrke quinoa i Danmark – kvaliteten blev dårlig, det modnede ikke af og blev ramt af svampesygdomme,” forklarer Lars Hvidtfeldt.
Quinoaplanten stammer fra Andesbjergene i Sydamerika og har været en vigtig afgrøde i højlandet gennem tusindvis af år. Siden Lars Hvidtfeldts år på landbohøjskolen er nogle quinoasorter imidlertid blevet forædlet, så de kan trives i det europæiske lavland. Ikke desto mindre er både quinoa, kikærter og linser stadig svære afgrøder at lykkes med.
”Vi har heldigvis gode forhold her sydpå med næringsrig muld, et lidt mildere klima og gode mængder regn og sol. Men det er sårbare afgrøder, og vi har stort set intet godkendt planteværn,” fortæller Allan Lund Larsen.
Quinoaen betragter de desuden som en vigtig afgrøde i fremtiden, da den er robust over for fx tørke.