FRA BYBOERE TIL FJERDE GENERATION PÅ FREDERIKS-EG

Sidste år overtog Ninna og Niels Nordby Kjeldsen familiens proprietærgård i Herlufmagle. Det lå ellers ikke i kortene, at de skulle flytte fra Odense og hellige sig livet på landet; men et år efter overtagelsen har Ninna opsagt sit job for at blive selvstændig på fuld tid.

”Det tager fire timer hver uge at slå græsset!” fortæller Ninna Nordby Kjeldsen smilende om en af de overraskelser, som har mødt hende og ægtefællen Niels Nordby Kjeldsen, efter de sidste år overtog proprietærgården Frederiks-Eg i Herlufmagle på Sydsjælland.

”Vi vidste godt, at der ville blive nok at se til – min onkel havde forberedt os grundigt på det inden generationsskiftet – men vi havde ingen idé om, hvad det indebar i praksis,” fortæller hun over kaffen og den hjemmelavede rabarbersaft.

I 2023 flyttede Ninna og Niels Nordby Kjeldsen og deres tre børn fra Odense centrum til Frederiks-Eg i Herlufmagle. Bedriften, som de har overtaget fra Ninnas onkel, Christian Loch-Hasling, er hendes mors barndomshjem, og de er nu fjerde generation på stedet.

Ninna og Niels Nordby Kjeldsen flyttede
i 2023 fra Odense til familieejendommen
Frederiks-Eg i Herlufmagle.

I ejerskifteprocessen har de modtaget rådgivning fra både en virksomhedsrådgiver, økonomikonsulent og jurist fra Patriotisk Selskab.

”Der har været virkelig meget at forholde sig til, så det var vigtigt for os med god rådgivning,” fortæller Niels Nordby Kjeldsen om planlægningen af generationsskiftet.

”Vores rådgiver gjorde os det klart fra starten, at selvom der er meget at forholde sig til juridisk og økonomisk, så er det den personlige omstilling, som kræver mest. Og det fik han ret i,” medgiver Ninna Nordby Kjeldsen.

“Der har været virkelig meget at forholde sig til, så det var vigtigt for os med god rådgivning.”

Frederiks-Eg i Herlufmagle. Foto: Susanne Jørgensen
Frederiks-Eg i Herlufmagle. Foto: Susanne Jørgensen

Takkede nej til at overtage familieejendommen

For cirka ti år siden blev parret tilbudt at overtage Frederiks-Eg, men takkede pænt nej. De så deres fremtid i byhuset i Odense.

”Ingen af os har en landbrugsfaglig uddannelse, så selvom Ninna er vokset op på landet, og begge vores familier har haft gårde, faldt det os ikke ind, at vi kunne have en fremtid på en landejendom,” fortæller Niels Nordby Kjeldsen.

Idéen opstod imidlertid på ny for et par år siden, hvor begges fædre – uafhængigt af hinanden – foreslog, om ikke det kunne være en mulighed, hvis jorden blev bortforpagtet.

”Vi havde slet ikke tænkt i de baner før, men pludselig begyndte det at forme sig som en reel mulighed for os,” husker Ninna Nordby Kjeldsen: ”Da vi spurgte min onkel, om tilbuddet om at overtage stadig stod ved magt, var hans første respons at spørge, om vi kunne blive lykkelige her. Han har været meget støttende og fleksibel.”

Idéerne begyndte at vælte frem hos Niels Nordby Kjeldsen.

”Jeg er typen, som kan få en ny idé om dagen,” griner han.

På ønskelisten var bl.a. køkkenhave, hønsehus, plads til at brygge deres egen øl og gode lokale relationer og netværk.

 ”Der havde jeg omvendt brug for at se på økonomien og de reelle muligheder, inden drømmen voksede sig for stor,” siger Ninna Nordby Kjeldsen.

Derfor startede de processen med at deltage i Patriotisk Selskabs møderække Next Generation, som netop handler om, hvordan man kan gribe et generationsskifte an. Derefter tog de fat i banken og Patriotisk Selskabs virksomhedsrådgiver.

”Han opsatte nogle scenarier for os – som også var økonomisk mulige – og kunne se en masse potentialer, vi ikke selv havde haft blik for. Det gjorde det mere konkret for os,” fortæller Ninna Nordby Kjeldsen.

”Det mest intense år i vores liv”

Normalt anbefaler Patriotisk Selskabs rådgivere, at man begynder forløbet med et generationsskifte fem år før overdragelsen af ejendommen. Ninna og Niels Nordby Kjeldsen brugte kun halvandet år på den proces.

”Det har været intenst. Men når man som os er i slutningen af 30’erne og har mindre børn, så kunne vi ikke vente for længe med skiftet, da beslutningen først var truffet,” forklarer Niels Nordby Kjeldsen.

Køkkenhaven er en af de drømme, familien Nordby Kjeldsen allerede har realiseret.
Køkkenhaven er en af de drømme, familien Nordby Kjeldsen allerede har realiseret.

“Vi kunne ikke udvikle virksomheden kl. 22, når børnene var puttet – det kræver mere dedikeret tid.”

En sommerdag på Frederiks-Eg
En sommerdag på Frederiks-Eg.

”Det allermest krævende har været det første år, efter vi overtog,” tilføjer Ninna Nordby Kjeldsen: ”Det har været helt fantastisk, men også det mest intense år i vores liv."

Derfor har hun nu valgt at opsige sit job som fuldmægtig ved Social- og Boligstyrelsen for at blive selvstændig på fuld tid.

”Vi kunne ikke udvikle virksomheden kl. 22, når børnene var puttet – det kræver mere dedikeret tid, hvis vi skal udvikle Frederiks-Eg, som vi gerne vil. Måske er det bare for en periode, det har vi ikke lagt os fast på. Det kan også være, at det på et tidspunkt bliver Niels’ tur,” forklarer hun.

Familien har været vant til at strukturere deres arbejdstid på alternative måder. Niels Nordby Kjeldsen arbejdede fx på nedsat tid, da børnene var mindre, og på et tidspunkt hev de et halvt år ud af kalenderen for at rejse, da de to ældste børn var små. Derfor falder det dem naturligt at indrette sig efter de løbende behov, de har som familie.

Forpagtning, familie og fællesskaber

Virksomheden består i dag af bortforpagtning, jagtleje og boligudlejning. Dertil er drømmen, at Frederiks-Eg skal blive et samlingssted for familie og andre fællesskaber. Ninna og Niels Nordby Kjeldsen har en lang række idéer og et stort ønske om at bibringe nabolaget værdi. Derudover er de ved at undersøge mulighederne for at anlægge en solcellepark og har inddraget lokalsamfundet i denne proces.

”Vi forsøger at finde ud af, hvor vi kan byde ind på en meningsfuld måde i lokalsamfundet,” siger Niels Nordby Kjeldsen og fortæller, at Herlufmagle allerede har et rigt foreningsliv og mange aktiviteter.

Familien har etableret en legeskov bag hovedbygningen – og snart holder de arbejdsweekend, hvor der udvides med en svævebane mellem to af træerne.
Familien har etableret en legeskov bag hovedbygningen – og snart holder de arbejdsweekend, hvor der udvides med en svævebane mellem to af træerne.

”Vi er åbne for samarbejder og idéer. Vi har fx brygget vores egen øl siden coronanedlukningerne – måske det kan give anledning til et samarbejde med det lokale bryggerlaug. Vi har også købt en saftpresser til at moste alle vores æbler. Den måtte da også gerne komme andre til gavn,” fortæller Ninna Nordby Kjeldsen.

Frederiks-Eg ligger tæt på byen – få hundrede meter fra sportshallen og friluftsbadet og en kilometer fra skolen.

”Det er et stort ansvar at eje jord, og vi er bevidste om, at vi fylder i landskabet. Derfor vil vi gerne give andre fra byen mulighed for at få glæde af den plads, vi har til rådighed,” tilføjer hun.

I det hele taget går de til opgaven med at drive en landbrugsbedrift med et ”lidt alternativt mindset”, som de siger. Og det betyder meget for dem at støtte op om andre lokale initiativer.

”Vores nabo har et mikrobageri, som er åbent et par gange om ugen – aldrig før har vi købt bagerbrød så ofte som nu, selvom mulighederne jo var uendelige, da vi boede i Odense,” fortæller Niels Nordby Kjeldsen, som er overrasket over, hvilken frihed og glæde de begrænsede muligheder afstedkommer.

Stejl læringskurve

Med jorden bortforpagtet handler det mere om virksomhedsstyring end landbrugsdrift at drive Frederiks-Eg. Alligevel har læringskurven været stejl.

”Vi har været så privilegerede, at min onkel og den tidligere forvalter, Henrik Jørgensen, har været meget generøse med deres viden,” fortæller Ninna Nordby Kjeldsen, som hurtigt fandt ud af, at hun måtte få nedskrevet alle deres input i et årshjul.

”Ninna er skarp til projektstyring, så på den måde har vi kunnet trække på nogle af hendes kompetencer fra tidligere arbejde, for det kræver meget koordinering at drive stedet her,” siger Niels Nordby Kjeldsen.

”Alligevel er der meget, vi skal lære, og mange beslutninger, som skal træffes, og det kan være lidt overvældende. Men vi er et godt hold,” supplerer Ninna Nordby Kjeldsen.

”Dualiteten mellem det intellektuelle og fysiske arbejde kan noget helt særligt – de to typer af arbejde giver energi til hinanden, når det hele spiller,” oplever Niels Nordby Kjeldsen, som til daglig er leder for et team af softwareudviklere i firmaet Trackunit.

“Det er et stort ansvar at eje jord, og vi er bevidste om, at vi fylder i landskabet.”

Et sted med historie

Frederiks-Eg rummer mange historier for familien. For ti år siden holdt Ninna og Niels fx deres bryllupsfest på stedet – uden at have nogen forestilling om, at det en dag ville blive deres hjem.

”Vi var ikke flyttet ind i en landejendom, hvis den ikke havde været tilknyttet familien. Det betyder meget for os med historien,” fortæller Ninna Nordby Kjeldsen og mindes sin egen barndom, hvor hun gik på line på kanten af drikketruget med havfruen på gårdspladsen – præcis som de tre døtre gør i dag.

”Det må også gerne blive et sted, som vores store familie kan bruge – vi har plads til at samle alle, så det håber vi, kan komme vores familie til gavn,” tilføjer hun.

Onklen har efterladt dem et større arkiv af dokumenter om stedet, som også skriver sig ind i danmarkshistorien. Fx voksede kvindesagsforkæmperen Matilde Bajer op på Frederiks-Eg. Hun ville formentlig have glædet sig over, hvordan Ninna insisterer på at køre traktoren og tager de tre døtre med ud at tjekke grøfter, maskiner og halmfyr.

Drikketruget med havfruen, hvor familiens tre børn ynder at gå på line, ligesom Ninna Nordby Kjeldsen selv gjorde som barn. Ninna og Niels Nordby Kjeldsen er bevidste om, at Frederiks-Eg kun er til låns. Derfor er det også vigtigt for dem at tænke langsigtet på stedets vegne. Her på gårdspladsen har de fx plantet træer, som først vil få deres storhedstid under næste generation.
Drikketruget med havfruen, hvor familiens tre børn ynder at gå på line, ligesom Ninna Nordby Kjeldsen selv gjorde som barn.

Parret er bevidste om, at Frederiks-Eg kun er til låns. Derfor er det også vigtigt for dem at tænke langsigtet på stedets vegne. Her på gårdspladsen har de fx plantet træer, som først vil få deres storhedstid under næste generation.

Generationsskifte

Patriotisk Selskab assisterer gerne i hele processen fra de indledende overvejelser og forventningsafstemningen til udfærdigelsen af de endelige aftaler. Vi kan bl.a. hjælpe med:

• Virksomhedsrådgivning

• Ejendomsscreeninger

• Gennemgang af handelsdokumenter, servitutter, forkøbsretter, lånedokumenter, gavebreve, tinglysning m.v.

• Rådgivning om familie- og arveret i forbindelse med overdragelsen

• Udarbejdelse af fremtidsfuldmagter, ægtepagt og testamente

Frederiks-Eg

  • Frederiks-Eg er en prorietærgård i Herlufmagle på Sydsjælland.

  • Til Frederiks-Eg hører foruden skov, jagt og mose 300 ha jord, som forpagtes ud til driftsfællesskabet Sørup.

  • Familien Nordby Kjeldsen overtog ejendommen i januar 2023.

  • Virksomheden består p.t. af bortforpagtning af jorden, jagtleje og udlejning.

Et fast track til mere natur og vandbeskyttelse

På Brahesborg Gods i Gamtofte har de fået etableret et vådområde på blot 3 ha efter en ny fast track-model. Vådområdet har været mere simpelt at anlægge end de større vådområder og er samtidig meget omkostningseffektivt. Forhåbningen er, at det vil kunne inspirere flere til at gå ind i arbejdet med ...

»Som landmand er du nødt til at være nysgerrig«

På Gl. Kirstineberg Gods er de ikke bange for at afprøve nye afgrøder og metoder. Ifølge godsejer Lars Hvidtfeldt handler det ikke om en særlig risikovillighed – tværtimod mener han, at det ville være mere risikabelt ikke at innovere og fremtidssikre sin forretning.

Patriotisk Selskab f.m.b.a
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf. +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228

Bliv medlem af Patriotisk Selskab, og få kvalificeret og fagligt skarp rådgivning, der kan rykke din forretning og bundlinje.

Accept af privatlivspolitikken*

© 2023 Patriotisk Selskab f. m. b. a.

PATRIOTISK SELSKAB F.M.B.A
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf.: +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228