»SOM LANDMAND ER DU NØDT TIL AT VÆRE NYSGERRIG«

På Gl. Kirstineberg Gods er de ikke bange for at afprøve nye afgrøder og metoder. Ifølge godsejer Lars Hvidtfeldt handler det ikke om en særlig risikovillighed – tværtimod mener han, at det ville være mere risikabelt ikke at innovere og fremtidssikre sin forretning.

Mens godsejer Lars Hvidtfeldt sidder i møde om miljøcertificeringen MPS, tager Allan Lund Larsen, som er driftsleder for landbruget på Gl. Kirstineberg Gods, imod på gårdspladsen i udkanten af Nykøbing Falster. Allan Lund Larsen skulle egentlig have været ude at så, men også denne aprildag byder på regn.

Hveden er etableret, men der er flere afgrøder, som mangler at blive sået. Agerbruget på Gl. Kirstineberg Gods er kendetegnet ved en bred vifte af afgrøder. Foruden de mere traditionelle afgrøder har de også specialafgrøder såsom hvidkløver, rødsvingel og spinat.

”Vi keder os aldrig. Lars har mange gode idéer,” konstaterer driftslederen med et glimt i øjet.

For nogle år siden var Lars Hvidtfeldt fx i Holland for at lede efter en pottemaskine til han og hustruen Linnéa Treschows anden virksomhed Kirstineberg A/S, hvor de producerer pottedyrkede juletræer. Her faldt han i snak med nogle hollandske tulipanproducenter om de store udfordringer, de havde med sædskiftesygdomme i deres tulipaner. Det resulterede i, at de næste sæson havde otte gul-røde ha blomstrende tulipaner på Falster.

”Det var jo helt anderledes end de afgrøder, vi er vant til at arbejde med – vi måtte holde øje med dem hele tiden. Men vi fik masser af sparring fra de hollandske specialister,” mindes Allan Lund Larsen.

De havde stort set intet planteværn til rådighed, som var godkendt til afgrøden; men den største udfordring viste sig at være den flintholdige jord, som gjorde skade på løgene.

”Men vi endte faktisk med en ganske fornuftig afgrøde,” fortæller Allan Lund Larsen.

Desværre ændrede markedsforholdene sig, da Rusland var en af de store aftagere af tulipaner for den ene partner i projektet, og derfor er samarbejdet med de hollandske tulipanproducenter p.t. sat i bero.

Driftsleder Allan Lund Larsen laver løbende forsøg med bladgødskning i afgrøderne på Gl. Kirstineberg Gods. Sidste sommer fik han ved øjesyn gode resultater i hveden – i år vil han efterprøve det med analyser af hvedekernerne.
Danish Quinoa Group er en sammenslutning af 19 landmænd på Lolland-Falster. Da de begyndte samarbejdet i 2018, var fokus på at producere quinoa til konsum, men i dag dyrker de også linser og kikærter. Foto: Danish Quinoa Group

Fremtidens fødevarer

Da Lars Hvidtfeldt støder til, bemærker han til driftslederen, at han har forpagtet et areal, som de skal dyrke linser og quinoa på i år sammen med en gruppe andre landmænd.

”Så må vi håbe, det snart bliver tørvejr,” smiler Allan Lund Larsen.

Linser er en ny afgrøde for Allan Lund Larsen, men Gl. Kirstineberg Gods er med i den lokale forening Danish Quinoa Group, hvor de foruden quinoa også dyrker linser og kikærter.

”Det er en god gruppe for vidensdeling og sparring,” fortæller Lars Hvidtfeldt, som er formand for Danish Quinoa Groups bestyrelse, og tilføjer, at de sidste år afsluttede et treårigt projekt, hvor forskere fra forskningscenteret Flakkebjerg på Aarhus Universitet havde undersøgt, hvordan udbytte og kvalitet kunne forbedres.

Danish Quinoa Group er en sammenslutning af 19 landmænd på Lolland-Falster. Da de begyndte samarbejdet i 2018, var fokus på at producere quinoa til konsum, men i dag dyrker de også linser og kikærter.

”Dengang jeg gik på landbohøjskolen, kunne man ikke dyrke quinoa i Danmark – kvaliteten blev dårlig, det modnede ikke af og blev ramt af svampesygdomme,” forklarer Lars Hvidtfeldt.

Quinoaplanten stammer fra Andesbjergene i Sydamerika og har været en vigtig afgrøde i højlandet gennem tusindvis af år. Siden Lars Hvidtfeldts år på landbohøjskolen er nogle quinoasorter imidlertid blevet forædlet, så de kan trives i det europæiske lavland. Ikke desto mindre er både quinoa, kikærter og linser stadig svære afgrøder at lykkes med.

”Vi har heldigvis gode forhold her sydpå med næringsrig muld, et lidt mildere klima og gode mængder regn og sol. Men det er sårbare afgrøder, og vi har stort set intet godkendt planteværn,” fortæller Allan Lund Larsen.

Quinoaen betragter de desuden som en vigtig afgrøde i fremtiden, da den er robust over for fx tørke.

“Dengang jeg gik på landbohøjskolen, kunne man ikke dyrke quinoa i Danmark.”

Udvikling er nødvendig fremtidssikring

Men hvorfor bruge så megen energi på nye og udfordrende afgrøder, som lettere produceres i højere luftlag under varmere himmelstrøg?

”Markedet og klimaet ændrer sig. Som landmand er du nødt til at være nysgerrig. Vi kan ikke bare tænke hvede-raps-byg. Indtjeningen pr. ha er faldende over tid pga. inflationen – og fordi udviklingen inden for teknologien jo også udbredes til andre dele af verden. Udvikling er nødvendig,” mener Lars Hvidtfeldt.

Det er imidlertid altid høje dækningsbidrag og det gode sædskifte, som er grundlaget for deres afgrødevalg på Gl. Kirstineberg Gods. Og så laver de deres mere risikable sats på mindre arealer.

”Vi spreder vores risiko ved at have mange forskellige afgrøder. Og så er vi klar til fremtidens marked,” siger Lars Hvidtfeldt.

Der har været et stort udviklingsarbejde i at få produktionen af quinoa, kikærter og linser op at køre.

Godsejer Lars Hvidtfeldt foran Gl. Kirstineberg Gods, som han overtog sammen med hustruen Linnéa Treschow i 2002.
Godsejer Lars Hvidtfeldt foran Gl. Kirstineberg Gods, som han overtog sammen med hustruen Linnéa Treschow i 2002.

“Vi spreder vores risiko ved at have mange forskellige afgrøder. Og så er vi klar til fremtidens marked.”

”Vi kan ikke producere til det tænkte marked, hvor politikere og grønne organisationer forestiller sig forbrugere, der lever mere plantebaseret, end de reelt gør. Plantebaseret kost galopperer ikke ligefrem derudad. Men vi er klar – vi har udviklet vores produktion, så vi kan ekspandere, når efterspørgslen kommer,” fortæller han.

Selvom det som oftest går godt, er Lars Hvidtfeldt heller ikke bleg for at erkende, at ikke alle projekter ender som en succes.

”Jeg forsøgte en gang at skabe en æbleplantage sammen med tre naboer. Kvaliteten var ikke en væsentlig parameter for supermarkedssegmentet, og vi kunne ikke konkurrere med prisen på den udenlandske import, så vi måtte nedlægge plantagen,” mindes han.

I planteskolen Kirstineberg A/S har de i mange år arbejdet med nålegødskning. Det har inspireret til, at de nu også er begyndt at lave forsøg med bladgødskning i landbruget på Gl. Kirstineberg Gods.
I planteskolen Kirstineberg A/S har de i mange år arbejdet med nålegødskning. Det har inspireret til, at de nu også er begyndt at lave forsøg med bladgødskning i landbruget på Gl. Kirstineberg Gods.

Fra nåle- til bladgødskning

Den innovative tilgang til landbrugsdriften bliver også inspireret af Kirstineberg A/S, hvor de producerer pottedyrkede
juletræer.

”Det er en anden virksomhed og en helt anden måde, vi arbejder på i planteskolen. Men det er ikke kun maskiner og mandskab, vi kan låne – nogle gange opstår der også andre synergieffekter og inspiration på tværs af de to produktionsgrene,” fortæller Lars Hvidtfeldt.

I juletræsproduktionen har de fx i mange år arbejdet med nålegødskning. Medarbejderne har førhen blandet 3-400 tons flydende gødning hver sæson, men den proces er nu gjort lettere med et gødningsanlæg fra FLEX Fertilizer System, som de har investeret i til juletræsproduktionen. Gårdanlægget letter arbejdsbyrden ved gødningstildeling.

"Vi ville gerne forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte. En bonus er, at vi nu kan lave præcis den gødningssammensætning, som planterne har brug for,” fortæller Lars Hvidtfeldt.

Det nye udstyr har imidlertid inspireret dem til at afprøve bladgødskningen i landbruget også. Formålet er bl.a. at forbedre optaget af mikronæringsstoffer.

”Vi fik prøvet bladgødskning i hveden sidste år, og det så meget lovende ud,” fortæller Allan Lund Larsen: ”Den bladgødskede hvede var grøn i næsten to uger længere end den, der var gødet almindeligt – vækstsæsonen var betydeligt længere.”

Umiddelbart så kernerne også fine ud, fortæller han, men i år vil de lave nærmere analyser af dem for at sikre sig, at kvaliteten også er så god, som det så ud til. I de andre afgrøder vil han ligeledes teste bladgødskningen i små forsøgsparceller for at blive klogere på, hvilken effekt det har.

Større fokus på værdikæder

Nålegødskningen er ikke det eneste fra juletræsproduktionen, som inspirerer tankegangen i landbruget. Også arbejdet med certificeringer og værdikæder forventer Lars Hvidtfeldt vil komme til at fylde langt mere i deres agerbrug fremover.

”Vi har haft en række certificeringer inden for natur- og miljøområdet i mange år for vores juletræer – bl.a. MPS, som jeg sad i møde om her tidligere. Det har længe været et krav hos de havecentre og byggemarkeder, vi afsætter til rundt om i Europa,” fortæller Lars Hvidtfeldt og tilføjer:

”Inden for landbruget er Arla nok en af dem herhjemme, som arbejder mest ambitiøst med deres værdikæde og dermed også stiller meget specifikke krav til deres leverandører. Det er den bedste måde at sikre retten til at kunne producere i fremtiden på.

“Nogle gange opstår der synergieffekter og inspiration på tværs af de to produktionsgrene.”

Allan Lund Larsen fremhæver også Carlsberg, som både er med til at forædle maltbyggen i en mere bæredygtig retning og stiller krav til avlerne. På Gl. Kirstineberg Gods arbejder de med ESG-rapportering inden for landbruget, selvom de endnu ikke har oplevet, at det har været efterspurgt hos deres aftagere.

”Vi har nogle fine værktøjer i landbruget, men jeg tror, vi snart vil opleve, at datakravene bliver større. For juletræsproduktionen indberetter vi data for alting hver måned for at bibeholde vores certificeringer. Det er fuldkommen standardiseret og ret omfattende – og en forudsætning for at kunne sælge vores varer. Det tror jeg også, vi vil komme til at se for landbruget i den nærmeste fremtid,” mener Lars Hvidtfeldt.

Fotograf Rune Johansen udlånt af Gl. Kirstineberg.
I 2022 blomstrede tulipanerne på Gl. Kirstineberg Gods – også til stor fornøjelse for andre i lokalområdet.
Foto: Rune Johansen for Gl. Kirstineberg Gods.

Gl. Kirstineberg Gods og Kirstineberg A/S

  • På Gl. Kirstineberg Gods drives ca. 570 ha agerbrug og planteskole og 110 ha skovbrug. Dertil har de udlejning, jagt og naturforvaltning.

  • I agerbruget dyrkes vinterhvede til foder, brødhvede, vinterraps, sukkerroer, spinat, engrapgræs,
    rødsvingel, maltbyg, hvidkløver, linser og quinoa i 2024.

  • I Kirstineberg A/S produceres pottedyrkede juletræer, hvoraf 95 % eksporteres til udlandet.

  • Kirstineberg A/S har certificeringerne GlobalGAP, GRASP, MPS og Naturbaum

Planteavlsrådgivning

Patriotisk Selskabs planteavlskonsulenter rådgiver bl.a. inden for:

  • Markplaner og sædskifte
  • Planteværns- og gødningsanvendelse
  • Præcisionsjordbrug

Flertallet af vores medlemmer får 3-4 årlige markbesøg, hvor vi går i dybden med de udfordringer, der kan være i den enkelte mark og kommer med individuelle anbefalinger. Altid med henblik på at optimere udbyttet.

Et fast track til mere natur og vandbeskyttelse

På Brahesborg Gods i Gamtofte har de fået etableret et vådområde på blot 3 ha efter en ny fast track-model. Vådområdet har været mere simpelt at anlægge end de større vådområder og er samtidig meget omkostningseffektivt. Forhåbningen er, at det vil kunne inspirere flere til at gå ind i arbejdet med ...

»Som landmand er du nødt til at være nysgerrig«

På Gl. Kirstineberg Gods er de ikke bange for at afprøve nye afgrøder og metoder. Ifølge godsejer Lars Hvidtfeldt handler det ikke om en særlig risikovillighed – tværtimod mener han, at det ville være mere risikabelt ikke at innovere og fremtidssikre sin forretning.

Patriotisk Selskab f.m.b.a
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf. +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228

Bliv medlem af Patriotisk Selskab, og få kvalificeret og fagligt skarp rådgivning, der kan rykke din forretning og bundlinje.

Accept af privatlivspolitikken*

© 2023 Patriotisk Selskab f. m. b. a.

PATRIOTISK SELSKAB F.M.B.A
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf.: +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228