Nyheder

11. juli 2022

Spar skat og boost din pension

År 2022 tegner til at blive et rigtig godt år for planteavlerne. Hvad har du tænkt dig at bruge den ekstra indtjening til?

Du kan fx overveje at tage toppen af din indkomst ved at sætte noget af overskuddet ind på en pensionsordning.

Her er det oplagt at bruge 30 %-ordningen, som er en pensionsordning for selvstændige, der driver personligt ejet virksomhed. Med ordningen kan du indbetale og få fradrag for op til 30 % af virksomhedens overskud før renter, når beløbet indskydes på en livsvarig livrente.

På den måde sparer du (noget af) topskatten nu og kan – medmindre du opsparer rigtig meget pension – nøjes med at betale almindelig indkomstskat af pengene, når pensionen bliver udbetalt.

30 %-ordningen
30 %-ordningen er indrettet efter den virkelighed, som gælder for mange selvstændige – nemlig at indtægterne kan svinge fra år til år. Nogle år kan der være mange penge at betale ind på pensionsordningen, og andre år er der ingenting.

Med 30 %-ordningen er der ikke noget krav om en minimumsindbetaling, og du behøver ikke at indbetale til opsparingen hvert år.

Pengene skal senest indsættes den sidste bankdag, inden virksomhedens regnskabsår er omme. Hvis dit regnskabsår følger kalenderåret, vil fristen i 2022 være den 30. december. Men overvej allerede nu, om du vil anvende 30 %-ordningen i år og giv banken besked, så du er sikker på, at banken kan nå at håndtere administrationen.

Basér pensionsindbetalingen på en foreløbig indkomstopgørelse
Du kender selvfølgelig først din virksomheds overskud med sikkerhed, når året er opgjort, og det kan derfor være svært at vide, hvor mange penge du skal sætte ind på 30 %-ordningen. Men du kan få lavet en foreløbig indkomstopgørelse. Og skulle du komme til at indsætte mere end 30 % af overskuddet, gør det ikke noget, for i så fald overføres fradraget for det overskydende beløb bare til næste år.

Andre pensionsordninger
Du kan sagtens indbetale til andre pensionsordninger ved siden af 30 %-ordningen – fx til en ratepension, som også giver fradrag i indbetalingsåret. Du kan i 2022 indbetale 59.200 kr. på ratepensionen.

Ud over de fradragsberettigede indbetalinger, som kan være et godt alternativ til at spare op i virksomhedsordningen, kan du også overveje en aldersopsparing. Her kan du indbetale 54.200 kr. fra og med det 5. hele indkomstår før folkepensionsalderen. Er der længere tid, til at du går på pension, kan du indskyde 5.500 kr. i 2022.

Indbetalingerne på en aldersopsparing kan ikke trækkes fra i skat. Til gengæld skal du heller ikke betale skat af pensionsopsparingen, når den bliver udbetalt, og udbetalingerne modregnes heller ikke i din folkepension.

Spørgsmål
Har du spørgsmål, eller vil du gerne bestille en foreløbig indkomstopgørelse hos Patriotisk Selskab? Så kontakt din økonomikonsulent eller Bo Sigersted.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Læs privatlivspolitikken her.
Accept af privatlivspolitikken*

Patriotisk Selskab f.m.b.a
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf. +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228

Bliv medlem af Patriotisk Selskab, og få kvalificeret og fagligt skarp rådgivning, der kan rykke din forretning og bundlinje.

Accept af privatlivspolitikken*

© 2023 Patriotisk Selskab f. m. b. a.

PATRIOTISK SELSKAB F.M.B.A
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf.: +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228