Nyheder

15. juli 2022

F5-lån har konsekvenser

Af seniorkonsulent Kaj Refslund, Patriotisk Selskab

Overvejer du at omlægge dine realkreditlån?

Renten på de fastforrentede obligationslån er højere, end vi har været vant til længe, og det kan derfor være fristende at vælge et lån med variabel rente. Det er mange ikke trygge ved, og derfor vælger de mellemvejen: Et flekslån/rentetilpasningslån, typisk et F5-lån. Men er det vejen frem?

F1, F3 og F5
Flekslånet låser din rente i 1, 3 eller 5 år (F1, F3 og F5). Herefter fastsættes en ny rente.

Selvom renten på et flekslån er god lige nu, er det ikke et risikofrit valg, for vi kender jo ikke markedet i morgen. Samtidig går du glip af fordelene, som et almindeligt variabelt forrentet lån har, hvis renten bliver lavere i den periode, hvor din rente er låst – hvilket faktisk er sket for dem, der optog et F5-lån for omkring fem år siden.

Den største usikkerhed ved flekslån er dog, at lånet baseres på inkonverterbare obligationer og derfor ikke kan indfris til kurs 100 ligesom et fastforrentet obligationslån eller variabelt forrentet lån. Hvis du vælger at refinansiere et F1-, F3- eller F5-lån, før det udløber, skal lånet indfris til en markedskurs, der ikke har et loft. Det kan blive dyrt i kurstab – og hvad der er sparet på renten, er dermed ikke nødvendigvis vundet, når man kigger på det samlede billede.

Flekslånet kan altså have konsekvenser, som du bør overveje, inden du vælger lån.

De fleste bør vælge fastforrentet eller variabelt forrentet lån
Hvilket lån, der giver mest mening, er selvfølgelig situationsafhængigt, men for mange vil det være bedst at vælge ”den rene vej” med et fastforrentet obligationslån eller et variabelt forrentet lån som fx Cibor6 rente.

Med et fastforrentet obligationslån får du sikkerhed for renten. Med et variabelt forrentet lån får du den fulde fleksibilitet, og du kan omlægge lånet, når du vil, uden at tænke på kurstab.

Hvis du har flere lån, kan du også overveje at lægge lånene i forskellige rentetyper. På den måde opnås en spredning af risikoen.

Spørgsmål
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte seniorkonsulent Kaj Refslund.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Læs privatlivspolitikken her.
Accept af privatlivspolitikken*

Patriotisk Selskab f.m.b.a
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf. +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228

Bliv medlem af Patriotisk Selskab, og få kvalificeret og fagligt skarp rådgivning, der kan rykke din forretning og bundlinje.

Accept af privatlivspolitikken*

© 2023 Patriotisk Selskab f. m. b. a.

PATRIOTISK SELSKAB F.M.B.A
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf.: +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228