Nyheder

7. juni 2021

Firmabiler kan konfiskeres ved vanvidskørsel

Vidste du, at den nye lov, som gør det muligt for politiet at konfiskere biler, der benyttes til vanvidskørsel, kan ramme dig, hvis din medarbejder kører vanvidskørsel i firmabilen?

Medarbejderen skal erstatte bilen, men …
Hvis din bil bliver konfiskeret, fordi en medarbejder har kørt vanvidskørsel i den, er medarbejderen som udgangspunkt erstatningspligtig, da handlingen er sket forsætligt. Det har ingen betydning, om medarbejderen er bekendt med loven. Det gælder, uanset om du ejer bilen, eller den er leaset.

Dog er det dig, der hænger på udgiften, indtil medarbejderen har erstattet bilen – det gælder også en eventuel regning fra leasingselskabet.

Du kan ikke på forhånd indgå en aftale med din medarbejder, om at medarbejderen – i tilfælde af at han er skyld i, at din bil bliver konfiskeret – skal svare bod eller skal betale en erstatning, udover hvad følger af de almindelige erstatningsprincipper.

Kan du fyre medarbejderen?
Som udgangspunkt ja – hvis medarbejderen har kørt vanvidskørsel i firmabilen og er skyld i, at bilen bliver konfiskeret, kan det betragtes som en tilsidesættelse af arbejdsgivers interesser og den loyalitetspligt, som påhviler medarbejderen – og du vil herved kunne opsige og i visse tilfælde bortvise medarbejderen uden varsel.

Hvis situationen er en anden; fx at medarbejderen er blevet dømt for vanvidskørsel i egen bil eller har kørt vanvidskørsel i din bil, uden at den er blevet konfiskeret – vil du kun i nogle tilfælde kunne fyre medarbejderen.

Spørgsmål
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte juridisk seniorkonsulent Bodil Just.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Læs privatlivspolitikken her.
Accept af privatlivspolitikken*

Patriotisk Selskab f.m.b.a
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf. +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228

Bliv medlem af Patriotisk Selskab, og få kvalificeret og fagligt skarp rådgivning, der kan rykke din forretning og bundlinje.

Accept af privatlivspolitikken*

© 2023 Patriotisk Selskab f. m. b. a.

PATRIOTISK SELSKAB F.M.B.A
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf.: +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228