Nyheder

3. marts 2022

Husk den svære samtale inden generationsskiftet

Et generationsskifte handler om meget andet og mere end økonomi, jura og skat – og bør begynde med, at man som familie tager ”den svære samtale”. Her er det bl.a. relevant at diskutere de nye roller, som hhv. den nuværende og nye generation på ejendommen skal indtage efter generationsskiftet. Patriotisk Selskab gennemfører i 2022 endnu en sæson af generationsskiftekurset Next Generation, som byder på et opdateret program med bl.a. ESG og en familiedag.

De seneste syv år er agrarøkonom-eleverne på Dalum Landbrugsskole blevet undervist i generationsskifte af Patriotisk Selskab til kurset Next Generation. Eleverne har lært om generationsskiftet hele vejen rundt; jura, økonomi, skat m.v., og vores budskab har alle år været klart:

Generationsskiftet skal påbegyndes i god tid – før end du tror!

Afklaringen i familien skal starte, før generationsskiftet overhovedet er aktuelt, og derfor har vi set vores snit til at få Dalum-eleverne til at overveje spørgsmål som:

Hvordan ønsker du, at din fremtid skal være – privat og arbejdsmæssigt? Hvilken type virksomhed passer til dig, og er familievirksomheden det rette valg? Hvilke kompetencer skal du ud og tilegne dig for at blive en god ejerleder? Hvordan kan dit ejerskifte finansieres, og er det realistisk, at det lykkes for dig?

Den svære samtale i familien
At få taget hul på samtalen om de svære emner i familien i god tid er noget af det vigtigste, for at et generationsskifte kan gennemføres med succes – og dette er også i fokus, når vi gennemfører endnu en sæson af Next Generation i 2022.

Selvom kurset er målrettet Dalum-elever, er andre nysgerrige også velkomne. Du kan fx tage din familie under armen og deltage i kursets familiedag den 18. maj, hvor den nuværende og kommende generation af ejere samles – og få kickstartet dialogen om alle de svære, men vigtige spørgsmål, som bør diskuteres i familien inden generationsskiftet.

”Det er nemmere at lade være med at tale om de svære emner, og derfor får mange ikke diskuteret dem godt nok, inden de sætter generationsskiftet i gang”, fortæller vores økonomikonsulent Lone Bendixen, som vil stå for et indlæg om de mere bløde værdier til familiedagen.

Vores chefjurist Rikke Bjerre Gade, som til familiedagen vil komme ind på juraen bag de bløde værdier, supplerer:

”Efter generationsskiftet ser vi indimellem de juridiske konsekvenser af, at man ikke har fået talt generationsskiftet godt nok igennem på forhånd. Det kan fx være, at man bliver overrasket over, at det ene barn pludselig skylder x antal millioner til far. Det kan give konflikter, som kunne være undgået, hvis man havde turdet at tage samtalen om det”.

Også vores virksomhedsrådgiver Carsten Hansen, som står i spidsen for planlægningen af Next Generation, kender til problemstillingen:

”Tit når man går i gang med generationsskiftet og føler, at man er startet i god tid, viser det sig, at man alligevel er startet for sent”, konstaterer han.

Et generationsskifte betyder ny rollefordeling
Når der gennemføres et generationsskifte, betyder det nye roller til både den nuværende og den nye generation på ejendommen.

På forhånd kan man derfor i familien diskutere spørgsmål som:

  • Far skal finde en ny identitet, nu hvor han ikke længere skal være ejer. Hvornår er han reelt klar til at give ansvaret videre til sin søn?
  • Hvornår er sønnen klar til at tage ansvaret for ejendommen helt alene?
  • Hvornår er den ældre generation klar til at flytte ud af stuehuset?
  • Hvordan kommer hverdagen til at blive, når den unge familie overtager? Hvordan fordeles de praktiske opgaver i hjemmet? Kan hustruen have en karriere? Hvad med fritid og ferie?
  • Hvordan skal forholdet mellem de to generationer være, når den nye generation overtager? Banker man på, inden man går ind? Må svigermor plukke solbær i haven? Hvordan siger man fra, hvis ens grænser overskrides?

Vigtigst af alt skal man væbne sig med tålmodighed. Det tager tid at realisere drømmen om et generationsskifte – op til 10 år, fra man begynder at arbejde med mulighederne, til den nye generation står med støvlerne placeret i egen muld, og den ældre generation har fundet en ny identitet i en ny bolig.

Opgraderet program til Next Generation 2022
Nu hvor Next Generation har kørt i så mange år, begynder vi hos Patriotisk Selskab at møde tidligere deltagere fra kurset ude i virkeligheden:

”Vi har bl.a. et par tidligere Dalum-elever i vores netværksgruppe for yngre driftsledere, og så har vi også flere unge medarbejdere hos Patriotisk Selskab, som deltog i kurset, dengang de var under uddannelse”, fortæller Carsten Hansen.

Som arrangør af Next Generation har han fokus på at forny kurset, så det fortsat er aktuelt for de unge kommende landmænd:

”I år bliver der en stor udskiftning i indlægsholderne på kurset; der er flere nyere konsulenter fra Patriotisk Selskab med. Herudover har vi opdateret programmet med nye emner som blandt andet ESG”.

Lige præcis ESG er et emne, som er efterspurgt hos Dalum Landbrugsskole:

”Vi tænker meget over, hvordan vi kan indarbejde ESG i fagene på Dalum Landbrugsskole. Agrarøkonomerne lærer bl.a. om ledelse, strategi og økonomi, og her har vi forsøgt at indarbejde ESG”, fortæller koordinator af agrarøkonom-uddannelsen og underviser Lene Brandenborg, Dalum Landbrugsskole.

Hun ser frem til endnu en sæson af Next Generation:

”Det er godt for eleverne at få noget viden ude fra virkeligheden, i dette tilfælde fra Patriotisk Selskab. Det hold af agrarøkonomer, som skal deltage i Next Generation i år, består af 18 elever. Det er et meget velfungerende og snakkende hold, som vil være klar på diskussion af alle de vigtige emner, der bliver gennemgået på kurset – så det skal nok blive en succes igen i år”, afslutter hun.

Yderligere information
Det første møde finder sted den 10. marts – læs mere og tilmeld dig her.

Bedre jagt med en biotopplan – anmeldelsesfrist 1. maj
En biotopplan er ”win-win”. Du kan få lov at udsætte...
Hvad gør du, hvis din ukrainske medarbejder rejser hjem?
Flere arbejdsgivere oplever for tiden, at deres ukrainske...
KA’s overenskomst ”godkendt” af SIRI
Der har hersket tvivl om, hvorvidt man kunne søge arbejds-...
Ansæt en ukrainer: Sådan er reglerne
Med en ny særlov kan du hurtigere få ukrainske flygtninge...
44 år – og lidt endnu
44 år på samme arbejdsplads kan vist roligt beskrives som...
Ulovligt at spørge til jobsøgers alder
Når du søger nye medarbejdere, må du fra den 1. juli...
11 ugers øremærket barsel til fædre
Fremover skal du til at undvære din medarbejder i længere...
Lønadministration på abonnement: Tryghed til en fast pris
Der er meget administration i at have medarbejdere. Som...
Graduér første gødningstildeling i vintersæd
Af planteavlskonsulent Mads Munkegaard og...
Øg udsædsmængden og overvurdér ikke spireevnen
Af planteavlsmedarbejder Oliver Baaring Andersen,...
Nye vejledende lønniveauer for fodermestre og driftsledere
Det Regionale Arbejdsmarkedsråd har udmeldt nye vejledende...
Gratis screening af jagtlejekontrakt
Udlejer du jagt? Hvis ja, hvor lang tid er det så siden,...
Ny lejelov vedtaget: Betyder stort arbejde for udlejer
Folketinget har vedtaget en ny lejelov, som træder i kraft...
Husk den svære samtale inden generationsskiftet
Et generationsskifte handler om meget andet og mere end...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Læs privatlivspolitikken her.
Accept af privatlivspolitikken*

Patriotisk Selskab f.m.b.a
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf. +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228

Bliv medlem af Patriotisk Selskab, og få kvalificeret og fagligt skarp rådgivning, der kan rykke din forretning og bundlinje.

Accept af privatlivspolitikken*

© 2023 Patriotisk Selskab f. m. b. a.

PATRIOTISK SELSKAB F.M.B.A
Ørbækvej 276
5220 Odense SØ

Tlf.: +45 6315 5400
E-mail: patriotisk@patriotisk.dk

Kontoret er åbent:
Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-15.30

CVR: 61676228