Hvis du indfriede et privat pantebrev før 2009, kan der være en risiko for, at det stadig står i tingbogen på din ejendom. Det bliver et stort problem, når du skal sælge ejendommen.
Aflysning af pantebrev i tingbogen kan tage et år
I september 2009 blev tinglysningen digital. Pantebreve fra før september 2009 blev i den forbindelse tinglyst som ”papirpantebreve” – og skulle nu aflyses digitalt, når de blev indfriet. Det var der mange, der glemte – og nogen smed endda det indfriede pantebrevet ud, uden at få det aflyst.
Har du fået aflyst dit private pantebrev fra før september 2009? Hvis ikke, bør du se at få det gjort. Pantebrevet kan nemlig trække salget af din ejendom i langdrag, da du ikke kan få frigivet hele din købesum, før det er slettet fra tingbogen.
Hvis du stadig har det fysiske og originale pantebrev, kan det for det meste aflyses relativt nemt. Hvis ikke: Så er der tale om en proces, der tager et år!
Sådan gør du, hvis det fysiske pantebrev er blevet væk
Hvis det fysiske pantebrev er blevet væk, skal du bede retten om at afsige en dom over, at pantebrevet må aflyses – også kaldet en mortifikationssag.
Retten vil så annoncere i Statstidende, at pantebrevet ønskes aflyst. Herefter afsættes et år for at give plads til eventuelle indvendinger imod, at pantebrevet aflyses. Når der er gået et år, kan retten afsige en mortifikationsdom – og med den dom, kan Tinglysningsretten aflyse pantebrevet.
Gratis screening af tingbog
Skal vi tjekke din tingbog igennem for gamle, indfriede pantebreve?
Lad os lave en gratis screening af din tingbog. Hvis vi finder et gammelt pantebrev eller andre uhensigtsmæssigheder i din tingbog, giver vi dig besked. Vi hjælper dig selvfølgelig også gerne med at få aflyst gamle pantebreve mod almindelig timetakst.
Kontakt vores juridiske sekretær Kirsten Rasmussen.