09
Maj
Sæt penge på iværksætter-/etableringskontoen – frist 12/5

Har du planer om at investere i en virksomhed – eller har du allerede investeret i 2021? Så kan du få fradrag ved at anvende iværksætter- eller etableringskontoen.

Med en iværksætter- eller etableringskonto kan du spare op af din løn til at investere i en virksomhed og trække indskuddene på kontoen fra i skat. Efter du er etableret, kan du fortsætte med at indskyde i de efterfølgende fire indkomstår. Her kan du også vælge at indskyde overskud af virksomheden.

Hvis du skal nå at trække et indskud for 2021 fra i skat, er det ved at være tid til at sætte pengene ind på kontoen. Der er frist for indbetaling torsdag den 12. maj. Normalt er fristen den 15. maj, men pga. helligdag og weekend ligger fristen tidligere i år.

Der kan også være mulighed for at anvende reglerne om etablerings- og iværksætterkonto uden indskud – vi anbefaler, at du taler med din konsulent herom.

Iværksætter- eller investeringskonto – sådan er reglerne
Du kan indsætte 250.000 kr. om året eller op til 60 % af din nettoløn på iværksætter- eller etableringskontoen. Du skal dog mindst indsætte 5.000 kr.

Du må bruge indskuddene på iværksætter- eller etableringskontoen til følgende:

  • Købe afskrivningsberettigede aktiver, fx bygninger og maskiner.
  • Betale løn og husleje og andre driftsomkostninger, som er fradragsberettigede.
  • Betale udgifter til forsøg og forskning m.v.
  • Købe aktier og anparter for at etablere virksomhed i selskabsform.

 

Husk, at pengene rent faktisk skal bruges til investering i virksomhed – ellers er det en dårlig idé med en iværksætter- eller etableringskonto.

Når du bruger indskuddene på kontoen, er det et krav, at investeringen skal have et vist omfang. Du skal mindst have investeret for 93.600 kr. i 2021 for at kunne benytte iværksætter- eller etableringskontoen (94.700 kr. i 2022). Herudover skal virksomheden kræve en arbejdsindsats fra dig eller din ægtefælle på mindst 50 timer om måneden.

Hvilken type konto skal du vælge?
Hovedreglen er, at hvis du betaler topskat, skal du vælge en iværksætterkonto, mens en etableringskonto anbefales til dig, som ikke betaler topskat.

Spørgsmål
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte din økonomikonsulent eller chefkonsulent Mimi Shin Jensen.